Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Οι ορμόνες του Έρωτα…



Πιστεύουμε ότι επιλέγουμε το έτερον μας ήμισυ, όμως, στην πραγματικότητα ίσως απλά να είμαστε θύματα ενός σχεδίου της φύσης (Your amazing brain…). 

Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι χρειάζονται 90 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά για να αποφασίσουμε αν μας αρέσει κάποιος. Αυτό εξαρτάται κατά 55% από τη γλώσσα του σώματος, κατά 38% από τον τόνο- χροιά και την ταχύτητα της φωνής και μόνο κατά 7% από αυτά που λέει. 

Σύμφωνα με την Helen Fisher, τα τρία στάδια του έρωτα είναι ο πόθος, η έλξη και η σύνδεση- δεσμός. 

Στο πρώτο στάδιο κυριαρχούν οι ορμόνες της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων και για τα δύο φύλα. 


Στο δεύτερο στάδιο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η αδρεναλίνη συμβάλλει στην επίδραση της γοητείας, όπου συνήθως εμφανίζονται εφίδρωση, καρδιοχτύπι και ξηροστομία. Η ντοπαμίνη συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ενέργειας, λιγότερη ανάγκη για ύπνο και φαγητό, εστιασμένη προσοχή και μια έντονη ορμή απόλαυσης. Η σεροτονίνη είναι αυτή που μας κάνει να μην μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τον/ την αγαπημένο/η μας.  

Στο στάδιο της σύνδεσης, που είναι ο δεσμός ο οποίος αναπτύσσεται ανάμεσα στους συντρόφους και συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της σχέσης και στην απόκτηση και ανατροφή παιδιών, συμβάλλουν δύο ορμόνες: η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη.   

Η βασοπρεσίνη είναι σημαντική στο στάδιο της δέσμευσης και απελευθερώνεται μετά το σεξ. Είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή και για τη διαμόρφωση της σταθερότητας στη σχέση του ζευγαριού. 

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγκαλιάς, είναι εξαιρετικά ισχυρή και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού και στα δύο φύλα. Η ορμόνη αυτή ενδέχεται να βαθαίνει το αίσθημα της δέσμευσης και φέρνει τους συντρόφους πιο κοντά, ύστερα από το σεξ. Η θεωρία υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο σεξ έχει ένα ζευγάρι, τόσο πιο βαθύς γίνεται ο δεσμός (Your amazing brain…).   


«Δεν έχουμε λόγο να υποθέσουμε ότι είναι κάτι νέο στον κατάλογο των χημικών καταλυτών του σώματος. Προκαλεί αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, θαλπωρής, ηρεμίας, συντροφικότητας και τρυφερότητας, ικανοποίησης κατά τη σωματική επαφή, σεξουαλικής διέγερσης και σεξουαλικής πλήρωσης»… «Μας κάνει να νιώθουμε ζεστασιά, ευχαρίστηση και δεμένοι με τον σύντροφό μας. Συντονίζει, επίσης, το ανακλαστικό της εκροής του σπέρματος με τον ανδρικό οργασμό, καθώς και με το αντίστοιχο ανακλαστικό της υποδοχής του σπέρματος κατά τον οργασμό της γυναίκας. Βοηθάει τη γυναίκα να μείνει ξαπλωμένη για λίγο μετά τον οργασμό, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης. Επίσης, να επιζητήσει περαιτέρω επαφή» (Margolis, 2010, σελ. 27-28). 

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της σεξουαλικής συνεύρεσης και της συντροφικότητας «ρέει σχεδόν εξίσου εύκολα και στη διάρκεια ενός απολαυστικού δείπνου, χάρη στην ποικιλία των αισθητηριακών και διανοητικών απολαύσεων που προσφέρει ένα γευστικό τετ-α-τετ, όσο και κατά τη διάρκεια του σεξ και του επακόλουθου οργασμού» (Margolis, 2010, σελ. 48).


Margolis, J. (2010). Η απόκρυφη ιστορία του οργασμού. Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

Your amazing brainhttp://www.youramazingbrain.org/lovesex/sciencelove.htm. The science of love.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου