Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Διαβάζοντας... "Γονείς & Παιδιά"



Εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης
Των Χόρχε και Ντεμιάν Μπουκάι

Ένα βιβλίο που περιγράφει την «ισόβια, μοναδική, ακραία συναισθηματική και κάποτε συγκρουσιακή σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών» (από οπισθόφυλλο βιβλίου).
Γιατί να κάνει κάποιος παιδιά;

  •  Η δύναμη του ενστίκτου
  • Η κοινωνική επιταγή
  • Η επιθυμία προέκτασης του εαυτού μας (Μπουκάι, 2017: σελ. 37)

«Η επιθυμία μας να γίνουμε γονείς ανταποκρίνεται σε πολλά πράγματα, αλλά πιο πολύ και πάνω από όλα ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας να δώσουμε αγάπη» (σελ. 42)

«Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γονείς: να δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια ώστε κάποια μέρα να μη μας έχουν ανάγκη, κάποια μέρα να θελήσουν και να μπορέσουν να φύγουν από δίπλα μας, κάποια μέρα να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν. Ακριβώς, όμως, ο φόβος εκείνης της μέρας μπορεί να μας μετατρέψει σε υπονομευτές της ανάπτυξής τους» (σελ. 74)

«Καμιά φορά αφού έρθουμε αντιμέτωποι με τα λάθη και τις ελλείψεις των γονέων μας, μπορεί να μείνουμε εγκλωβισμένοι στον θυμό μας εναντίον τους. Αυτός ο θυμός δημιουργείται επειδή δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τους περιορισμούς τους και δεν τολμάμε να εγκαταλείψουμε την εικόνα των αψεγάδιαστων ανθρώπων που είχαμε πλάσει για αυτούς» (σελ. 86)

Αρκετά ανακουφιστική είναι η σκέψη ότι οι γονείς «έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν» (σελ. 86). 

Η συμπεριφορά των καλών γονέων:
Οι καλοί γονείς αναγνωρίζουν, επισημαίνουν και προσφέρουν βοήθεια

Και φτάνοντας στη σχέση ανάμεσα στον γονιό και σε έναν ώριμο γιο ή σε μια ώριμη κόρη, δεν θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί λογαριασμοί:
«Δε σου χρωστάω τίποτα και άρα, ότι κάνω για σένα είναι καρπός της αγάπης μου»
«Δε μου χρωστάς τίποτα και άρα, ότι κάνεις για μένα είναι επίσης καρπός της αγάπης σου» (σελ. 290)



Χόρχε Μπουκάι & Ντεμιάν Μπουκάι. (2017). Γονείς & παιδιά. Εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης. Αθήνα: Opera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου