Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Διαβάζοντας: "Το άλλο μισό του συνδρόμου Asperger"



Της Maxine Aston
Ένας οδηγός για τη συμβίωση στα πλαίσια στενής σχέσης με σύντροφο που έχει σύνδρομο Asperger

Το συγκεκριμένο βιβλίο αρχικά παρουσιάζει τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου Asperger, ενώ κάνει αναφορά στον Hans Asperger, που ήταν ο πρώτος που παρατήρησε τα προβλήματα συμπεριφοράς που εμφάνιζε μια ομάδα αγοριών σε μια κλινική για διαταραγμένα παιδιά στη Βιέννη. Κοινό σύμπτωμα αυτών των παιδιών ήταν η ανεπάρκεια στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία. Τα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου επικεντρώνονται στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη φαντασία, ενώ εμφανίζονται μονότονες, στερεότυπες και φαινομενικά ανιαρές συμπεριφορές. 

 «Μια γυναίκα που ζει με έναν σύντροφο με σύνδρομο Asperger, μπορεί να έχει αντιληφθεί εδώ και πολύ καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά, ίσως να έχει την αίσθηση ότι κάτι λείπει ή ότι κάτι δεν ταιριάζει. Μια γυναίκα που έχει σεξουαλική σχέση με κάποιον είναι πιθανό ότι τον γνωρίζει πιο καλά από οποιονδήποτε άλλο σε προσωπικό επίπεδο. Αυτή η γυναίκα γνωρίζει πολύ καλά πόσο παράξενος είναι ο σύντροφός της, τόσο ικανός σε κάποιους τομείς, αλλά τόσο ανήμπορος σε άλλους, ανίκανος να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει ή τι είναι αυτό που δεν κάνει και προκαλεί τόσες παρεξηγήσεις και προβλήματα στον εαυτό του και στη σύντροφό του» (Aston, 2008, σελ. 38).
 
«Το σύνδρομο Asperger μπορεί να κάνει το πιο ικανό άτομο να φαίνεται τόσο παράξενο» (σελ. 38). 

«Η συμπεριφορά ενός ατόμου με σύνδρομο Asperger μπορεί συχνά να θεωρηθεί αγενής, ειδικά σε αυτούς που δεν γνωρίζουν τη διαταραχή» (σελ. 46).

«Προβλήματα με την κυριολεκτική κατανόηση και τα διπλά νοήματα μπορούν να προκαλέσουν πολλές παρεξηγήσεις σε όσους έχουν σύνδρομο Asperger. Πολλοί παραπονιούνται ότι θα επιθυμούσαν οι άλλοι άνθρωποι να λένε, απλά, αυτά ακριβώς που εννοούν και τίποτα παραπάνω» (σελ. 49).

«Οι γυναίκες με σύνδρομο Asperger αναζητούν, πιθανώς, κάποιον με σταθερό και αξιόπιστο πατρικό προφίλ, χωρίς έντονες συναισθηματικές απαιτήσεις από αυτές, που δεν παρεμβαίνει ιδιαίτερα στην προσωπική τους ζωή και παρέχει αρκετή ελευθερία και αυτονομία στη σχέση» (σελ. 63).

«Οι περισσότερες από τις γυναίκες με σύζυγο που έχει σύνδρομο Asperger τον περιγράφουν ως πολύ ευγενικό, ιπποτικό και ήσυχο, όταν τον πρωτογνώρισαν. Αυτοί οι άνδρες χαρακτηρίζονται από μια σχεδόν ‘αγορίστικη’ αφέλεια και οι γυναίκες από τις οποίες έλκονται συνήθως, έχουν έντονα μητρική συμπεριφορά, περιποιητικούς και ζεστούς τρόπους» (σελ. 63-64).

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην επικοινωνία του ζευγαριού, στα συναισθήματα που προκαλούνται στον σύντροφο χωρίς σύνδρομο Asperger, στις σεξουαλικές σχέσεις του ζευγαριού και σε άλλα προβλήματα που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα του ζευγαριού.

Aston, M. (2008). Το άλλο μισό του συνδρόμου Asperger. Αθήνα: Ταξιδευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου