Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Νευρωτικά συμπτώματα



«Υπάρχει τώρα μια κατηγορία ανθρώπων, αυτοί που ονομάζονται νευρωτικοί, που ο Φρόυντ έδειξε πως με μια έννοια έχουν μείνει παιδιά, αν και κατά τα άλλα φαίνονται να έχουν αναπτυχθεί κανονικά. Σχετικά με τους νευρωτικούς μπορεί να ειπωθεί πως δεν έχουν παραιτηθεί από το νεαρό ψυχικό βίωμα, που αντίθετα, στον δρόμο για την ωριμότητα, ενδυναμώθηκε και στερεώθηκε, αντί να τροποποιηθεί. Στους νευρωτικούς, οι συγκινήσεις της παιδικής ηλικίας συντηρούνται και υπερβάλλονται, ώστε γίνονται ικανές για παθολογικά αποτελέσματα, που στο πλαίσιό τους αποκτούν γιγαντιαίο μέγεθος κι εκρηκτική έκφραση. Κατά κάποιο τρόπο, οι φαντασιώσεις των νευρωτικών δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αδρή αναπαραγωγή του περιεχομένου της παιδικής φαντασίας» (Rank, 2008:13).


Η νεύρωση αποτελεί μια διαταραχή, που περιλαμβάνει ένα σύνολο προβληματικών συμπεριφορών. Το άτομο χαρακτηρίζεται από στοιχεία του νεαρού ψυχικού βιώματος, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφερόταν στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Τα νευρωτικά συμπτώματα είναι μια μεταμφίεση του απωθημένου υλικού, καθώς όλες οι απωθημένες επιθυμίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο συνειδητό μόνο μεταμφιεσμένες. Επομένως, τα συμπτώματα στη νεύρωση, με βάση τον Φρόυντ, είναι συμβολικά και δεν μπορούν να γίνουν συνειδητά από το ίδιο το άτομο. Το άτομο μέσω του συμπτώματος βιώνει την ψευδαισθητική ικανοποίηση της επιθυμίας.
  
 «Η απόσπαση του αναπτυγμένου ατόμου από την εξουσία των γονέων είναι ένα από τα πιο αναγκαία, μα ταυτόχρονα κι από τα πιο επίπονα, επιτεύγματα της αρχής της εξέλιξης. Είναι απολύτως απαραίτητο να συντελεστεί αυτή η αποδέσμευση και μπορεί να θεωρηθεί σαν δεδομένο πως κάθε κανονικά αναπτυγμένο άτομο την έχει εξασφαλίσει σε κάποιο βαθμό. Η κοινωνική πρόοδος ουσιαστικά βασίζεται πάνω σ’ αυτή την αντίθεση ανάμεσα στις δύο γενιές. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια τάξη νευρωτικών, που η κατάστασή τους υποδηλώνει πως απέτυχαν να λύσουν αυτό ακριβώς το πρόβλημα» (Rank, 2008:13).

Rank, Otto. (2008). Ο μύθος για τη γέννηση του ήρωα. Εκδόσεις Έρασμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου