Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα συναισθήματα των ασθενών με Αλτσχάιμερ



Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βιώνουν έντονα συναισθήματα, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται από τα συναισθήματα των ατόμων που τους φροντίζουν, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα διατηρούν τα συναισθήματα που τους έχουν προκαλέσει κάποιες αναμνήσεις, αν και τις ίδιες δεν μπορούν πλέον να τις ανακαλέσουν. Επομένως, η συναισθηματική ζωή των ασθενών με Αλτσχάιμερ συνεχίζει να υφίσταται, εμφανίζοντας όμως πολλά προβλήματα στη διαχείριση αυτών.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τη μνήμη, λόγω βλαβών στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βιώνουν συναισθήματα, τα οποία όμως κάποιες φορές δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν, λόγω μειωμένης πλέον ικανότητας. Συχνά, εμφανίζουν ακατάλληλες ή εριστικές συμπεριφορές, που εκδηλώνονται με παρορμητικό τρόπο. Κάποιες φορές μπορεί να είναι θλιμμένοι ή χαρούμενοι χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έντονα συναισθήματα που τους έχουν προκληθεί από καταστάσεις που δεν μπορούν να ανακαλέσουν. 


Τα συναισθήματα, όμως, φαίνεται πως είναι πιο ισχυρά και συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά μας απέναντι σε έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ. Μπορεί να φαίνεται πως δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον γύρω τους και δεν αντιλαμβάνονται ή δεν συνειδητοποιούν όσα συμβαίνουν, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και επηρεάζονται από αυτά. Επομένως, είναι εύκολο να ξεχαστούν  γεγονότα και συμβάντα από τη μνήμη αλλά είναι δύσκολο να διαγραφούν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτές τις καταστάσεις. Έτσι, βιώνουν κάποια συναισθήματα για τα οποία μπορεί να μην θυμούνται καν τους λόγους που τα προκάλεσαν. 


Τα συναισθήματα, λοιπόν, στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ παίζουν σημαντικό ρόλο και συνεχίζουν να υπάρχουν. Τα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα συναισθήματα και στην εξασφάλιση ενός ήρεμου και εξισορροπημένου περιβάλλοντος, που θα μειώνει τη σύγχυση. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν ανάγκη από κατανόηση και αποδοχή, από αγάπη και τρυφερότητα, από ηρεμία και ζεστασιά…



Guzman- Velez, E., Feinstein, J.S., & Tranel, D. (2014). Feelings Without Memory in Alzheimer Disease. Cognitive and Behavioral Neurology, 27 (3), 117-129.



Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου