Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Το γέλιο και οι επιδράσεις του στη ζωή μας...



Το γέλιο είναι η μουσική της ζωής…   ~Σαίξπηρ

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου: Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το γέλιο είναι μια συμπεριφορά, που προκύπτει από έντονα θετικά συναισθήματα. Όσο πιο πολύ γελάμε τόσο πιο θετική γίνεται η διάθεσή μας και τόσο πιο θετικά και αισιόδοξα αντιμετωπίζουμε τον κόσμο γύρω μας. Το γέλιο δημιουργεί την αίσθηση της ευχαρίστησης και της απόλαυσης, της ψυχαγωγίας και της πληρότητας. Είναι μια μορφή επικοινωνίας και ένας τρόπος ανταμοιβής στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και ένας τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς άτομα που μας ενδιαφέρουν.


Η χρήση του χιούμορ είναι ένας τρόπος να αναπτυχθεί οικειότητα και να δημιουργηθεί μια ανοιχτή ατμόσφαιρα, καθώς ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα. Το χιούμορ συμβάλλει στην βελτίωση της ακρόασης, της κατανόησης και της αποδοχής των μηνυμάτων, αυξάνοντας τα επίπεδα της επικοινωνίας. 

Το χιούμορ είναι, επίσης, ένας τρόπος άμυνας, για να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, να μην χρειαστεί να εκθέσουμε τα συναισθήματά μας ή να μην δώσουμε απάντηση. Ακόμη, η χρήση του χιούμορ μπορεί να επιτρέψει την άσκηση κριτικής χωρίς να προκληθούν αρνητικές διαπροσωπικές επιδράσεις. Το χιούμορ μειώνει την αίσθηση απειλής που νιώθει το άτομο και αυξάνει την καλή διάθεση του ατόμου. Επομένως, όταν χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να πούμε κάτι, το άλλο άτομο είναι πιο πιθανό να το λάβει ως καλοπροαίρετο. 

Το χιούμορ αποτελεί και συντελεί σε μια ευχάριστη ψυχολογική διάθεση, ενώ είναι μια ιδιαίτερη μορφή λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, που προκαλεί γέλιο και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το γέλιο ως η συμπεριφορά με την οποία εκδηλώνεται η αίσθηση του χιούμορ στο άτομο προσφέρει θετικά συναισθήματα στο άτομο, ενώ συμβάλλει στην επικοινωνία, τη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, την έκφραση διφορούμενων συναισθημάτων και στην απελευθέρωση της έντασης σε σωματικό επίπεδο. Το γέλιο βοηθάει στη μείωση του άγχους και στην υιοθέτηση μιας πιο θετικής και αισιόδοξης πλευράς της ζωής. Επιπλέον, το γέλιο μας ανακουφίζει από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. 


Για τον Freud το χιούμορ είναι ο πιο ώριμος και ισχυρός μηχανισμός άμυνας που μπορεί να μετατρέψει δυσάρεστα και επώδυνα γεγονότα σε πιο ανεκτά και αντιμετωπίσιμα για το άτομο. Το άτομο από τη μια μεριά έχει μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης και από την άλλη μεριά μπορεί να αποφύγει δυσάρεστα συναισθήματα. Το γέλιο είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης της ενέργειας, που μας επιτρέπει να νιώσουμε πιο ανάλαφροι και να εκτονωθούμε. Επίσης, ο Freud υποστήριζε ότι το χιούμορ είναι το μέσο για να απελευθερώσει το άτομο τις κοινωνικά καταπιεσμένες ορμές επιθετικότητας και σεξουαλικότητας.

Το γέλιο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και πιο εύκολα τα προβλήματα και τις δυσκολίες στη ζωή μας. Επομένως, κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία ας γελάμε και ας ψάξουμε να βρούμε κι άλλες ευκαιρίες για γέλιο μέσα στην καθημερινότητά μας. Το γέλιο εξαφανίζει τα αρνητικά συναισθήματα και τις φοβίες, μας απελευθερώνει από εντάσεις και συγκρούσεις και μας δίνει μια ισορροπία στη ζωή μας. Μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε καλύτερα ψυχολογικά, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια. Μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα σε ποικίλες καταστάσεις και πιο κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Μειώνει την πίεση, την ένταση και την αίσθηση του πόνου, αλλά και μας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο. 


Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα, ενώ στην ενήλικη ζωή γελάμε περίπου 17 φορές κάθε μέρα. Οι ευκαιρίες που μας προκαλούν γέλιο στην ενήλικη ζωή μειώνονται δραστικά. Όμως, για να γελούν τόσο συχνά τα μικρά παιδιά μάλλον κάτι ξέρουν… 


Μεγαλώνοντας κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, όμως, δεν θα πρέπει να χάνουμε τις μέρες μας χωρίς γέλιο… χαμένοι μέσα στην καθημερινότητα και στα προβλήματα… Μπορούμε να κάνουμε διαλείμματα με γέλιο που θα μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Όσο πιο πολύ γελάμε, τόσο πιο πολύ γέλιο παράγεται… Το γέλιο έχει αρκετά ευεργετικά οφέλη στη ζωή μας που σε γνωστικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, που μπορούμε να τα διαπιστώσουμε γελώντας περισσότερο, αφήνοντας πιο ελεύθερο τον εαυτό μας και απελευθερώνοντας τη σκέψη μας.

Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.  

«Γέλα, καρδιά μου, γέλα
Βρες χρόνο να γελάς
αυτό είναι η μουσική της Ψυχής»
Γιάννης Ρίτσος

«Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου»
Χαλίλ Γκιμπράν



Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη.
Τσάρλι Τσάπλιν

Η ευτυχία έρχεται σ’ εκείνους που γελούν.
Ιαπωνική παροιμία

Όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε…
Σαίξπηρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου