Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Στενές διαπροσωπικές σχέσεις και εργασιομανία



Οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις καλύπτουν κάποιες από τις βασικές ανάγκες του ατόμου και αποτελούν ένα κύριο τομέα που συμβάλλει στην προσωπική του ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη και διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων το άτομο θα πρέπει να επενδύσει σε αυτές και να αφιερώσει χρόνο αλλά και να κάνει θυσίες. Τα εργασιομανή άτομα που επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους και τον εαυτό τους στην εργασία συνήθως θεωρούν πιο σημαντικές τις αξίες σχετικά με την δημόσια εικόνα τους. Έτσι, θυσιάζουν τον αυθεντικό εαυτό τους για τη δημόσια εικόνα τους, δίνοντας έμφαση στην εργασία, τις αξίες που τη διέπουν και τους στόχους που βάζουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα εργασιομανή άτομα να παραμελούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, έχοντας ως συνέπεια να μην εξελίσσουν τις ικανότητες για καλή επικοινωνία και το μοίρασμα της δύναμης και της ευθύνης για τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Η μη ανάπτυξη καλών διαπροσωπικών σχέσεων δεν επιτρέπει στο άτομο να αναπτύξει ικανότητες συναισθηματικής εμπλοκής, ενώ ένας από τους λόγους αποφυγής των στενών διαπροσωπικών σχέσεων θα μπορούσε να είναι η δυσκολία αναφορικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων καθώς και η εμφάνιση ανασφάλειας και η έλλειψη εμπιστοσύνης. 


Τα εργασιομανή άτομα επενδύοντας πάρα πολύ στη δουλειά αποφεύγουν να επενδύσουν στις στενές διαπροσωπικές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από αυτές τις σχέσεις και να μην έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητες που πρέπει να αναπτύξουν έτσι ώστε να υπάρξει εξέλιξη αυτών των σχέσεων. Τα άτομα αυτά νιώθουν να απειλούνται από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, στις οποίες δεν ξέρουν πώς νιώθουν ή και πως πρέπει να νιώσουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εκρήξεις θυμού κατηγορώντας τους άλλους και αποφεύγοντας τις ευθύνες. 

Επίσης, όταν οι σύντροφοι των εργασιομανών ατόμων γίνονται διεκδικητικοί και απαιτούν κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών τους μπορεί να δεχθούν κατηγορίες ή και να εισπράξουν αδιαφορία από τον εργασιομανή σύντροφο. Τα όρια του Εγώ είναι ασαφή όταν οι εργασιομανείς με χαρακτηριστικά εγωκεντρισμού και εγωισμού αναμένουν από τους άλλους να καλύψουν τις ανάγκες τους άμεσα και να στηρίξουν τους στόχους του. 


Επιπλέον, τα εργασιομανή άτομα εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνιας, που συνδέονται με την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Τα εργασιομανή άτομα οδηγούνται σε ένα φαύλο κύκλο όπου η πολύωρη ενασχόληση με την εργασία βάζει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις και δεν επιτρέπει στο άτομο να αναπτύξει τις στενές διαπροσωπικές του σχέσεις, ενώ οι δυσκολίες στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις οδηγούν το άτομο στην αναζήτηση ενός διεξόδου μέσα από την εργασία του, προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που νιώθει. Επομένως, τα ελλείμματα που εμφανίζει στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις προσπαθεί να τα καλύψει επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην εργασία. 


Η εργασιομανία είναι μια εμμονή για το άτομο που το οδηγεί στην αφοσίωση και επένδυση σε ένα μόνο τομέα στη ζωή του- στον εργασιακό τομέα, ενώ παραμελεί τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει αναπτύξει ικανότητες για σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων, όπως την κατανόηση της συναισθηματικής γλώσσας και συμπεριφοράς, τη διαχείριση των συναισθημάτων μέσα στις σχέσεις και τη διατήρηση των σχέσεων. Συνήθως, τα εργασιομανή άτομα έχουν έντονα στοιχεία τελειομανίας και ψυχαναγκασμών, με αποτέλεσμα να θέλουν να είναι άψογοι στη δουλειά τους, αφιερώνοντας όσο χρόνο και αν χρειαστεί σε αυτή. 

Ακόμη, πρόκειται για άτομα που φέρουν κάποιους φόβους, με τους οποίους δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωπα. Συγκεκριμένα, μπορεί να έχουν τους εξής φόβους:

Το φόβο της αποτυχίας, που συνδέεται με τους υψηλούς στόχους που έχουν και τα στοιχεία τελειομανίας που τους συνοδεύουν.

Το φόβο ότι μπορεί γρήγορα να βαρεθούν, για αυτό προτιμούν να κάνουν όσα θέλουν άμεσα. Συνήθως, χαρακτηρίζονται από ανυπομονησία και έλλειψη της αίσθησης κούρασης. 


Το φόβο της τεμπελιάς, καθώς φοβούνται ότι αν χαλαρώσουν θα γίνουν τεμπέληδες και δεν θα καταφέρουν όλα όσα επιθυμούν.

Το φόβο της ανακάλυψης, καθώς ανησυχούν μήπως έχουν κάνει κάποια λάθη που κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια. 

Το φόβο της αυτοανακάλυψης, όπου το άτομο νιώθει την απειλή για εμφάνιση αυτοαμφιβολίας και αυτοαπέχθειας.


Επομένως, τα εργασιομανή άτομα έχουν μια έντονη εμμονή με την εργασία τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να γίνονται συναισθηματικά ανάπτυξη. Παγιδεύονται μέσα στις καταναγκαστικές συμπεριφορές που υιοθετούν και εθίζονται όλο και περισσότερο στην εξουσία και τον έλεγχο, που αποτελούν χαρακτηριστικά στα οποία εκδηλώνουν μια προτίμηση. Τα άτομα νιώθουν μια επίμονη ανάγκη για έλεγχο, που συνδέεται με τάσεις τελειομανίας. Τα περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν μηχανισμούς άμυνας, όπως την άρνηση, την εκλογίκευση, την προβολή της κατηγορίας, τον κατακερματισμό και τη διάσχιση, έτσι ώστε να μπορέσουν να απομακρύνουν οποιαδήποτε απειλή αποτυχίας ή άλλων φόβων που βιώνουν. Συνήθως, τα άτομα αυτά τείνουν να διαμορφώνουν και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ενώ αγνοούν τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά τους για τους άλλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου