Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ρευστότητα της αγάπης



Ο Bauman θεωρεί ότι σήμερα πλέον οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν βελτιωθεί. Αντίθετα, χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ευθραυστότητα, κάτι που αντικατοπτρίζει τα βασικά στοιχεία της ρευστής μοντέρνας εποχής που αφορούν ανθρώπους χωρίς μόνιμους, σταθερούς και ανθεκτικούς δεσμούς. Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τις προσωπικές σχέσεις να χαρακτηρίζονται από ευθραυστότητα, τρωτότητα και ασθενικότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά αντικατοπτρίζουν τη δυσκολία που υπάρχει σήμερα στις προσωπικές σχέσεις και γενικότερα σε όλους τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η απουσία μιας σταθερότητας και η εμφάνιση ρευστότητας δεν επιτρέπει τη διατήρηση της μορφής, καθώς είναι σαν η κατάσταση να καθορίζεται από μια εξωτερική δύναμη. Οι ανθρώπινοι δεσμοί χαρακτηρίζονται από ευθραυστότητα και βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς αλλαγής. Παρατηρείται γενικά μια τάση για σύναψη δεσμών που μπορούν εύκολα να διαλυθούν, είναι προσωρινοί και μπορούν να αλλάξουν. 

Εστιάζοντας στις πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις –τις ερωτικές σχέσεις- ο Bauman υποστηρίζει ότι είναι ένα πεδίο της ανθρώπινης εμπειρίας όπου η ρευστότητα αποτυπώνεται με πιο έντονο τρόπο. Από τη μία μεριά όλοι έχουν ανάγκη από ένα πιστό και αφοσιωμένο σύντροφο, καθώς βρίσκονται μέσα σε έναν ασταθή και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και από την άλλη μεριά όλοι φοβούνται να δεσμευτούν με μια πίστη και αφοσίωση. 

Φαίνεται, πως κύριος στόχος των ανθρώπων σήμερα είναι να επιθυμούν μια σταθερή σχέση, στην οποία ταυτόχρονα θα είναι ελεύθεροι να την διαλύσουν όπου θέλουν. Θέλουν δηλαδή να ζουν έναν αληθινό, βαθύ και παντοτινό έρωτα, που να υπάρχει η δυνατότητα να διαλυθεί με την πρώτη ευκαιρία.

Ο Bauman υποστηρίζει ότι ο έρωτας μπορεί να σωθεί από τη δίνη της ρευστής ζωής αλλά σε αυτή τη διάσωση υπάρχει κι ένα κόστος. Η ηθικότητα, όπως και ο έρωτας, έχει κόστος και σημαίνει να υπάρχεις για τον άλλο. Προσδοκώ να ζήσω την αληθινή αγάπη που ονειρεύομαι σημαίνει να είμαι υπέρ της αυτοθυσίας. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να τα καταφέρω μέσα σε μια αβέβαιη κοινωνία με διάχυτους φόβους, όπου η ανακούφιση είναι πρόσκαιρη και οι ελπίδες εξαφανίζονται πριν ακόμα διαμορφωθούν.


Bauman, Z. (2006). Ρευστή Αγάπη: Για την ευθραυστότητα των ανθρωπίνων δεσμών. Μετ. Γ. Καράμπελας. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Εστία ιδεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου