Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Τηλεπαθητικές ικανότητες παιδιών με αυτισμό



Οι άνθρωποι με το σύνδρομο του σοφού έχουν ορισμένες εξωπραγματικές ικανότητες, μεταξύ των οποίων είναι και οι τηλεπαθητικές ικανότητες. Στο Khaleej Times παρουσιάζεται η περίπτωση ενός εννιάχρονου κοριτσιού που εμφανίζει τηλεπαθητικές ικανότητες. Πρόκειται για ένα κορίτσι στην Ινδία, που μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις, τις προθέσεις και της μητέρας της. Έχει αυτισμό και το σύνδρομο του μικρού σοφού, ενώ έχει και το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής. Στον αυτισμό θεωρείται πως τα ελλείμματα των παιδιών στη γνωστική ενσυναίσθηση καλύπτονται από τα αυξημένα επίπεδα συναισθηματικής ενσυναίσθησης, που είναι ορατά κυρίως με τα άτομα που τα παιδιά με αυτισμό αναπτύσσουν στενή σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όπου νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά και δεν τα κρίνουν ή τα κοροϊδεύουν για τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους. Το παιδί με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύεται να υιοθετήσει κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για την εκδήλωση των συναισθημάτων του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει συναισθήματα ή δεν αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων. Κάποια παιδιά με αυτισμό φαίνεται πως έχουν αυξημένα επίπεδα συναισθηματικής ενσυναίσθησης και αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων (Smith, 2009). 


Η τηλεπάθεια αναφέρεται στη δυνατότητα κάποιου να διαβάσει το μυαλό του άλλου ή να έχει το αφύσικο συναίσθημα ότι γνωρίζει τι σκέφτεται ο άλλος. Πρόκειται για τη μεταφορά σκέψεων από το μυαλό ενός ατόμου σε ένα άλλο άτομο χωρίς τη χρήση των πέντε βασικών αισθήσεων. Είναι ένα θέμα που είναι δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την κοινή λογική και την επιστήμη και άπτεται κυρίως θεμάτων φαντασίας και μη πραγματικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανεξέλεγκτες τηλεπαθητικές δυνάμεις θεωρούνται ως μια «κατάρα», καθώς συνεχώς βομβαρδίζουν το άτομο με εικόνες και πληροφορίες που επιβαρύνουν τον ψυχισμό του. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιες τηλεπαθητικές δυνάμεις, για τις οποίες μπορεί να είναι ενήμεροι ή όχι, να έχουν επίγνωση αυτών ή όχι. 

 


Οι τηλεπαθητικές ικανότητες θεωρούνται πιο ανεπτυγμένες σε παιδιά με αυτισμό που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον προφορικό λόγο και χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο ως ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Τα παιδιά με αυτισμό επεξεργάζονται τις πληροφορίες και βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, ενώ είναι πιο πιθανό να βλέπουν διάφορα περίεργα πράγματα που δεν μπορούν να περιγράψουν ή να εξηγήσουν. Επίσης, θεωρείται ότι τα παιδιά με αυτισμό είναι πιο πιθανό να βιώνουν διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα, τα οποία είναι δύσκολο να εξηγηθούν με τη λογική. Ωστόσο, είναι λίγο δύσκολο να γίνει η διάκριση ανάμεσα στη βίωση μεταφυσικών φαινομένων και στην παραγωγή ψευδαισθήσεων ή παραισθήσεων, με σύγχυση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στα παιδιά με αυτισμό. Τα παιδιά με αυτισμό διαμορφώνουν ένα εσωτερικό φανταστικό κόσμο μέσα στον οποίο επιλέγουν να απομονώνονται.  


Smith, A. (2009). The empathy imbalance hypothesis of autism: A theoretical approach to cognitive and emotional empathy in autistic development. The Psychological Record, 59, 489- 510.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου