Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Υποταγή και ανάγκη για έλεγχο: η περίπτωση της ανορεξίας



Ορισμένοι άνθρωποι αναπληρώνουν τα συναισθήματα της υποταγής τους με την άσκηση υπερβολικού αυτοελεγχού. Επειδή νιώθουν πως βρίσκονται εκτός ελέγχου για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, αναλαμβάνουν τον έλεγχο ενός μέρους του εαυτού τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που υποφέρει από ψυχογενή ανορεξία, μπορεί να χρησιμοποιεί τον έλεγχο πάνω στην τροφή ως ένα τρόπο να νιώθει ότι ελέγχει ένα μέρος του εαυτού του. 

Ένα άτομο με προβλήματα ψυχογενούς ανορεξίας μπορεί να προέρχεται από μια καταπιεστική μητέρα, που συμπεριφέρεται στο παιδί με τρόπο που το εμποδίζει να μεγαλώσει. Ένα άτομο που σε μεγάλο βαθμό συμβιβάζεται με τις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων, αγνοεί τις δικές του ανάγκες και καταλήγει να μην είναι σε θέση καν να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του. Η μη αναγνώριση των συναισθημάτων οδηγεί σε μια εσωτερική σύγχυση. Το άτομο αναζητά ένα αντικείμενο για το οποίο θα είναι το ίδιο υπεύθυνο. 

Στην περίπτωση της ψυχογενούς ανορεξίας το άτομο επιλέγει τον έλεγχο του βάρους, ως το αντικείμενο ενασχόλησης. Το άτομο επιλέγοντας τον έντονο έλεγχο πάνω στην τροφή έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του, το οποίο μέχρι τότε προσπαθούσε να το ελέγχει και να το καθοδηγεί. Το ίδιο το άτομο όμως θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να προχωρήσει και να γίνει το ίδιο υπεύθυνο για τον εαυτό του και για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του. Έτσι, η τροφή μπορεί να γίνει ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στο κορίτσι και τη μητέρα. Το κορίτσι μέσα από τα συμπτώματα επαναστατεί κατά της μητέρας και χωρίς να το συνειδητοποιεί βρίσκεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο υποταγής.


Young, J.E., & Klosko, J.S. (2010). Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας. Αθήνα: Πατάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου