Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ανδρική κλιμακτήριος: υπάρχει;



Οι άνδρες κατά τη μέση ηλικία βιώνουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν κλιμακτήριο;
Γίνονται περισσότερο γκρινιάρηδες και παράξενοι; Αναζητούν περισσότερο την επιβεβαίωση και την αναγνώριση των γύρω τους;



Πώς νιώθουν και πότε ξεκινά αυτό; Στην ηλικία των 45-50 ετών αρχίζουν να νιώθουν ότι δεν έχουν διάθεση να κάνουν πράγματα, ενώ έχουν περισσότερες ανασφάλειες σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους. Εμφανίζουν εξάψεις, εκνευρισμό, εριστικότητα, καταθλιπτική διάθεση, αϋπνίες, εναλλαγές στη διάθεση, μελαγχολία ή αδικαιολόγητο άγχος. Αυξάνεται το λίπος στο σώμα σε σχέση με τη μυϊκή μάζα και περιορίζεται η μυϊκή δύναμη. Ακόμη, εμφανίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης και κενά μνήμης, καθώς και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Οι αλλαγές αυτές αποδίδονται στην μείωση των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) στον οργανισμό και κυρίως της τεστοστερόνης, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνδρα που περνάει αυτή τη φάση αβεβαιότητας και ευαλωτότητας, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με θυμό και νεύρα;

Είναι σημαντικό να μην του επιδεικνύουμε τα λάθη του, αλλά να τον επιβραβεύουμε για τις επιθυμητές συμπεριφορές, καθώς είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης που έχει ανάγκη. Ίσως, έχει ανάγκη περισσότερο από άλλες φορές να ακούσει επαίνους και καλά λόγια, ως ένα τρόπο επιβεβαίωσης του ανδρισμού του.  

Στους άνδρες παρατηρείται απλώς πτώση των ανδρικών ορμονών, ενώ στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται διακοπή της παραγωγής ορμονών. 


"Αν μεταφέρεις την παιδική ηλικία μαζί σου, δεν γερνάς ποτέ!"
-
A. Sutzkever

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου