Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τριχοτιλλομανία



Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή που πλέον εντάσσεται στις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν διαταραχή παρόρμησης. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της και πως εκδηλώνεται;

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των μαλλιών ή τριχών από διάφορα μέρη του σώματος με αποτέλεσμα την απώλεια αυτών, που μπορεί να είναι σε ορατά ή μη σημεία του σώματος. Το άτομο κάνει διαρκώς προσπάθειες να μειώσει ή να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή, χωρίς όμως να τα καταφέρνει. Η συμπεριφορά του τραβήγματος προκαλεί συναισθήματα δυσφορίας και έκπτωση ως προς τη λειτουργικότητά του στον κοινωνικό, επαγγελματικό ή κάποιο άλλο τομέα. Το τράβηγμα και η απώλεια των μαλλιών δεν οφείλεται σε ιατρική κατάσταση ή σε κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή (DSM-5). Οι περιοχές από τις οποίες το άτομο μπορεί να τραβάει τις τρίχες του πιο συχνά είναι τα μαλλιά του κεφαλιού, τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες ή το εφηβαίο. Επίσης, μπορεί να τραβά τις τρίχες από άλλους ανθρώπους, ή από κούκλες, κατοικίδια ζώα και υλικά με τρίχες, όπως είναι τα χαλιά (Franklin et al., 2008. Flessner et al., 2008)

Η ηλικία έναρξης της διαταραχής τοποθετείται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να διαρκέσει χρόνια παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις. Κατά την παιδική ηλικία θεωρείται ότι γίνεται πιο έντονη στην ηλικία των 5-8 ετών και κατά την εφηβεία στην ηλικία των 13-14 ετών. Το κάθε επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες της ημέρας (Christenson & Mansueto, 1999).
Η συμπεριφορά αυτή του ατόμου μπορεί να γίνεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ατόμου. Το άτομο δηλαδή εκείνη τη στιγμή έχει μειωμένη αίσθηση του υποκειμενικού ελέγχου. Ακόμη, μπορεί να εμφανίζεται σε καταστάσεις που το άτομο βιώνει έντονο άγχος και ψάχνει τρόπους εκτόνωσης. Όμως, μπορεί να πρόκειται για μια στοχευμένη πράξη, στην οποία το άτομο προχωρά για να μειώσει τα δυσάρεστα συναισθήματα έντασης ή διέγερσης που νιώθει ή να αντλήσει ικανοποίηση, ανακούφιση ή και ευχαρίστηση μέσα από αυτή την πράξη. Ενδέχεται να είναι κι ένας τρόπος να βγει το άτομο από την ανία που νιώθει κάποιες φορές, ένας τρόπος χαλάρωσης ή και ένας τρόπος να προκαλέσει ένα είδος διέγερσης στον εαυτό του (Flessner et al., 2008).
Το άτομο εκτός από το τράβηγμα των μαλλιών/ τριχών εμφανίζει ένα σύνολο από τελετουργικές συμπεριφορές που συνδέονται με την ενασχόλησή του με τις τρίχες, όπως χάιδεμα της τρίχας με τα χείλια, γλείψιμο ή μάσημα των τριχών ή κατάποση αυτών, τοποθέτηση των τριχών με συγκεκριμένο τρόπο ή στη σειρά, αναζήτηση συγκεκριμένων τριχών που δεν τις θεωρεί υγιείς και πρέπει να τις καταστρέψει, έντονο άγγιγμα, χτένισμα, στριφογύρισμα ή πιάσιμο των μαλλιών (Duke et al., 2010).

Οι επιπτώσεις της τριχοτιλλομανίας είναι εμφανείς σε σωματικό επίπεδο. Εκτός από την απώλεια των τριχών, καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας, επηρεάζοντας και τις καινούργιες τρίχες που θα βγουν, ενώ μπορεί να εμφανιστούν μολύνσεις ή ερεθισμοί στο δέρμα. Συνήθως, το άτομο προσπαθεί να κρύψει τη συμπεριφορά του από το περιβάλλον, καθώς νιώθει αμηχανία ή ντροπή για αυτή. Η τριχοτιλλομανία συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κινητικότητας του ατόμου (Franklin et al., 2008), ενώ τα άτομα που πάσχουν από τριχοτιλλομανία θεωρείται ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών διάθεσης ή διαπροσωπικών προβλημάτων. Ακόμη, παρουσιάζουν δυσκολίες ή αποφυγή εμπλοκής σε δημόσιες ή κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ νιώθουν μη ελκυστικά, νιώθουν ντροπή και θλίψη, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τάσεις μυστικοπάθειας (Townsley Stemberger et al., 2000).

Στο πλαίσιο της θεραπείας, με τη χρήση γνωσιακής- συμπεριφορικής παρέμβασης, είναι σημαντικό το άτομο να αναγνωρίσει τα ερεθίσματα που συνδέονται με την επιθυμία ή με το τράβηγμα των τριχών, καταγράφοντας τα επεισόδια του τραβήγματος. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα για τη συνήθεια της κινητικής συμπεριφοράς του ατόμου, όπως μπαλάκι αντι-στρες και σφίξιμο της γροθιάς. Είναι σημαντικό να μειωθούν και τα επίπεδα άγχους του ατόμου, αλλά και να βρεθούν δραστηριότητες και πράγματα από τα οποία αντλεί ικανοποίηση και ευχαρίστηση το άτομο. Η γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπευτική παρέμβαση έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας (Bloch et al., 2007).

 
Βιβλιογραφία

Bloch, M.H., Landeros- Weisenberger, A., Dombrowski, P., Kelmendi, B., Wegner, R., Nudel, J., Pittenger, C., Leckman, J.F., & Coric, V. (2007). Systematic review: Pharmacological and behavioral treatment for trichotillomania. Biological Psychiatry, 62 (8), 839- 846.

Christenson, G.A., & Mansueto, C.S. (1999). Trichotillomania: Descriptive characteristics and phenomenology. In D.J., Stein, G.A. Christenson & E. Hollander (Eds.), Trichotillomania. American Psychiatric Press.

Duke, D.C., Keeley, M.L., Geffken, G.R., & Strorch, E.A. (2010). Trichotillomania: A current review. Clinical Psychology Review, 30 (2), 181- 193.

Flessner, C.A., Conelea, C.A., Woods, D.W., Franklin, M.E., Keuthen, N.J., & Cashin, S.E. (2008). Styles of pulling in trichotillomania: Exploring differences in symptom severity, phenomenology, and functional impact. Behaviour Research and Therapy, 46 (2), 345- 357.

Franklin, Μ.Ε., Flessener, C.A., Woods, D.W., Meuthen, N.J., Piacentini, J.C., Moore, P., Stein, D., Cohen, S.B., & Wilson, M.A. (2008). The child and adolescent trichotillomania impact project: Descriptive psychopathology, comorbidity, functional impairment, and treatment utilization. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 29 (6), 493- 500. 

Townsley Stemberger, R.M., Thomas, A.M., Mansueto, C.S., & Gaardner Carter, J. (2000). Personal toll of trichotillomania: Behavioral and interpersonal sequelae. Journal of Anxiety Disorders, 14 (1), 97- 104.

92 σχόλια:

  1. δεν βοηθαει κανείς σε αυτο το θεμα ειμαστε μονοι μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αυτό ισχύει στα περισσότερα θέματα... και ο καθένας αναζητά μόνος του τις καλύτερες λύσεις για τον εαυτό του, είτε ζητώντας βοήθεια είτε προσπαθώντας να βρει μόνος του τρόπους να βοηθήσει τον εαυτό του, που είναι πιο δύσκολο...

      Διαγραφή
    2. Έχεις απόλυτο δίκιο! Αλλά πώς να μας βοηθήσουν όταν δεν μπορούν να μας καταλάβουν;;; Και δεν φταίνε αυτοί που δεν βοηθούν (φίλοι, γνωστοί, συγγενείς κ.λ.π.), γιατί απλούστατα δεν το έχουν βιώσει και δεν γνωρίζουν πώς μπορεί να σε κάνει να νιώθεις, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει σε όλους τους τομείς της ζωή μας . :( :( Εγώ, πάντως σε καταλαβαίνω :)

      Διαγραφή
    3. Βασικό ρόλο παίζει όμως και η ενημέρωση του περιβάλλοντος, γιατί το πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσει το περιβάλλον ότι δεν πρόκειται για μια συμπεριφορά που το άτομο επιλέγει να κάνει, ενώ αν ήθελε θα μπορούσε να την ελέγξει, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στο ίδιο το άτομο.

      Διαγραφή
    4. Μετά από ένα χρόνο επιστρέφω..συνεχιζω και το κάνω ελπίζοντας ότι κάτι θα βρεθεί για θεραπεία..!!!

      Διαγραφή
    5. Μετά από ένα χρόνο επιστρέφω..συνεχιζω και το κάνω ελπίζοντας ότι κάτι θα βρεθεί για θεραπεία..!!!

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπισή του. Δεν ξέρω αν ποτέ θα βρεθεί κάποια άλλη μορφή θεραπείας, ωστόσο, θα πρέπει να επιλυθούν εσωτερικά προβλήματα/ συγκρούσεις του ατόμου που το οδηγούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται η συμβολή του ίδιου του ατόμου σε συνεργασία με κάποιον ειδικό, ώστε να αναζητηθούν, να αναγνωριστούν και να αναλυθούν τα αίτια που συνδέονται με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Κι αυτό ισχύει σε όλα τα συναισθηματικά προβλήματα και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

      Διαγραφή
    8. Οταν εχω πολυ αγχος, η πολλα νευρα σχεδον ποτέ δε το κανω.τις τελευταιες 2 μερες το σκεφτομαι ολη μερα και καθε φορα που ειναι να μουρθει σφιγγω τη γριθια μου.μου ερχεται καθε 1 ωρα η και πιο συχνα.σχεδον συνεχεια!! Ομως διαβασα σε ενα αλλο φορουμ οτι μια γυναικα το εκανε απο τα 12 της εως τα 31.και το εκοψε. Και σκεφτηκα γιατι οχι κι εγω;; Ευχομαι να βοηθησει, αυτο με τη γροθια.

      Διαγραφή
    9. Οταν εχω πολυ αγχος, η πολλα νευρα σχεδον ποτέ δε το κανω.τις τελευταιες 2 μερες το σκεφτομαι ολη μερα και καθε φορα που ειναι να μουρθει σφιγγω τη γριθια μου.μου ερχεται καθε 1 ωρα η και πιο συχνα.σχεδον συνεχεια!! Ομως διαβασα σε ενα αλλο φορουμ οτι μια γυναικα το εκανε απο τα 12 της εως τα 31.και το εκοψε. Και σκεφτηκα γιατι οχι κι εγω;; Ευχομαι να βοηθησει, αυτο με τη γροθια.

      Διαγραφή
    10. Ίσως θα σας βοηθούσε και να προσπαθείτε να αποσπάτε τη σκέψη σας σε άλλα πράγματα ώστε να μην το αναπαράγετε συνέχεια στο μυαλό σας. Ή τη στιγμή που έχετε την επιθυμία να το κάνετε να προσπαθείτε να βρείτε κάτι άλλο να απασχολείτε τα χέρια σας, σαν έναν τρόπο εκτόνωσης που θα σας αποσπάσει από αυτή τη συνήθεια. Σε τετοιου είδους θεματα το κάθε άτομο μπορεί να βοηθηθεί από κάτι διαφορετικό, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και να βρείτε τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εσάς. Κι εγώ εύχομαι να σας βοηθήσει αυτός ο τρόπος και να απαλλαγείτε από αυτή τη συμπεριφορά.

      Διαγραφή
    11. εχω και εγω αυτην την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη ....δεν εχω απευθυνθει σε καποιον ειδικο ....προσπαθω μονη μου να το αποβαλω ...ξεκινησα πρωτη φπρα στο δημοτικο,υο εκανα μια φορα και μετα παλι στο γυμνασιο οπου το συνεχιζω μεχρι και τωρα ....πανω π βλεπω πως ολα ειναι ενταξει και σκεφτομαι πως εχω απαλλαγει απο αυτο και τα ματια που πανε να φτιαξουν με πιανει μια εντονη αναγκη να το ξανακνω και να ξεκινησω απο το μηδεν . . .δν θελω ουτε να σκεφτομαι την περιπτωση να μην ξαναβγουν οι βλεφαριδεςμου!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    12. Kalispera sas...dustuxos exo kai ego auto to "problima"..to kano edo kai 19 xronia..bgazo kai ta frudia kai tis blefarides mou..eixa kataferei 2 xronia na min bgazo tis blefarides mou alla dustuxos to ksanaekana prin ligous mines..giati??? Oute i idia mou ksero...prin peripou ena xrono egina manoula kai ebala ta dinata mou na megaloso ta fridia mou..ta katafera opos polles fores sto parelthon (kalokairines diakopes,arrabona,gamo ktl...) alla me pianei kati kai paei to xeri athela...ta kalutera mou xronia ta perasa logou autou tou "tik" opos to leo ego opos aktibos grafei auto to keimeno...kribomoun ntrepomoun kai polla alla...autes oi erotiseis ton allon me ekanan toso xalia panta pou aisthanomoun axeisti..mikro paidi tote 9 xronon kai simera 28!!! Auto pou me stenaxorei pleon pou egine mitera einai to paidi mou..kapoia mera tha me rotisei otan megalosei an den ta katafero...ti paradeigma tha tis doso?? Euxomai se olous mas me auto to problima pou koubalame kai emeis kathimerina (nai sigoura uparxoun xeirotera) na ta kataferoume kai na ksexasoume ta ponemena kai lupira xronia!!! Sas katalabaino apoluta olous me auta pou grafete!!! H skepsi mou konta sas...

      Διαγραφή
    13. να σας ζησει το παιδακι σας !σας ευχομαι πραγματικα να απαλλαγειτε οσο το δυνατον γρηγοροτερα !!!

      Διαγραφή
  2. Μακάρι ενημερώνοντας του γύρω μας να λυνόταν το "πρόβλημα". Αλλά δεν είναι έτσι.... Χρειαζόμαστε κάποιον που να είναι δίπλα μας, να μας κρατάει κάποιες φορές το χέρι όταν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, και φυσικά δεν αναφέρομαι στο ντάντεμα, αλλά στην αγάπη. Λίγη περισσότερη αγάπη και τίποτα άλλο! Ένα γλυκό άγγιγμα την ώρα που καταστρέφουμε τις τρίχες μας... και μαζί με αυτές και την καθημερινότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Πραγματικά δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει αυτή η ασθένεια. Πίστευα ότι ήμουν η μόνη που είχα αυτό το "πρόβλημα". Έχω πάθει ενα μικρό σοκ τώρα που έχω ενημερωθεί έχοντας διαβάσει διάφορα άρθρα γιατί είναι τελικά πιο σοβαρό από όσο πίστευα. Πρώτη φορά μιλάω για αυτό. Εδώ και 12 χρόνια που ταλαιπωρούμαι δεν έχω πει κουβέντα σε κανένα. Κατά διαστήματα οι γονείς μου, μου έκαναν παρατηρήσεις που με έβλεπαν μονίμως με ένα τσιμπιδάκι να μαδάω τα φρύδια μου, αλλά δεν καταφέραν τίποτα. Κρυβόμουν μετά για να το κάνω και όταν τα έχα καταστρέψει πλήρως, βαφόμουν για να βγω έξω. Τώρα νομίζω έχει παραγίνει γιατί έχω κλειστεί στον εαυτό μου πολύ και κάθομαι μέσα για μέρες μέχρι να επουλωθούν οι πληγές στο φρύδι και να μπορώ πια να κυκλοφορήσω. Δεν έχω ιδέα πως να το αντιμετωπίσω. θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε έστω και την παραμικρή ελπίδα αντιμετώπισής του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Το ότι τώρα μιλάτε για αυτό ίσως είναι ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση του προβλήματος και τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Όσο πιο πολλά χρόνια έχετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή της, καθώς λειτουργεί σαν μια εμμονή, σαν μια συνήθεια -μια συμπεριφορά εξάρτησης. Χρειάζεται αρκετή συστηματική προσπάθεια ώστε να μπορέσετε να απαλλαγείτε, με ή χωρίς τη συμβολή του ειδικού, από αυτή τη συμπεριφορά και να δείτε τι σας οδήγησε σε αυτή...

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Το έχω περιορίσει αρκετά τους τελευταίους μήνες, μόνο όταν αγχώνομαι πολύ για κάτι, αυτόματα σαν υπνωτισμένη ψάχνω το τσιμπιδάκι σαν να είμαι εξαρτημένη. Προσπαθώ όμως, να μην κάνω πληγές και ομολογώ ότι τα καταφέρνω τις περισσότερες φορές. Πιστεύετε ότι θα μπορούσα να το ελέγξω χωρίς την βοήθεια ειδικού? Προσπαθώ να καταλάβω τι με οδήγησε σε αυτήν την συμπεριφορά πριν από 12-13 χρόνια αλλά μόνη μου δεν μπορώ να καταλάβω. Ίσως ένας ειδικός να μπορούσε να καταλάβει...

      Διαγραφή
    3. Πρωταρχικός στόχος είναι να περιορίσετε τη συμπεριφορά στο ελάχιστο, προσπαθώντας να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Χρειάζετε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να θέσετε αυστηρά όρια στον εαυτό σας ως προς τη συμπεριφορά σας. Ο ειδικός απλά σας καθοδηγεί στο να αναζητήσετε τα αίτια που ώθησαν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, χωρίς όμως να είναι πάντα ευδιάκριτα ή ξεκάθαρα και σαφή. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί σήμερα αυτή τη συμπεριφορά: πότε καταφεύγετε σε αυτή και με τι συμπεριφορές θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω πως μου έχει γίνει κακιά συνήθεια. Ελπίζω να μπορέσω να θέσω όρια στον εαυτό μου και να πάρω τον έλεγχο της κατάστασης.
      Πιστεύετε δηλαδή ότι είναι κάτι που θεραπεύεται και δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή? Με τί είδους συμπεριφορά θα μπορούσα να αντικαταστήσω αυτήν την συνήθεια που μόνο κακό μου προκαλεί.

      Διαγραφή
  4. Ποιά η γνωμη σας για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε έφηβη που κάνει προσπάθειες για διακοπή αυτης της κακης συνήθειας εδω και ενάμιση χρονο??
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη χορήγηση ή όχι της φαρμακευτικής αγωγής αποφασίζει ο ψυχίατρος. Σε κάθε περίπτωση για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καλό είναι να υπάρχει και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Στόχος δεν είναι μόνο να μειωθεί το άγχος, αλλά να βρεθούν και τα αίτια που οδηγούν την έφηβη σε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της διαταραχής.

      Διαγραφή
  5. Υποφέρω κατά διαστήματα από ΤΤΜ από τότε που ήμουν 7-8 χρόνων και τώρα είμαι 40 και εξακολουθώ να τραβάω τις τρίχες από το κεφάλι μου... Εχει τύχει να σταματήσω για κάποιο διάστημα αλλά μετά επανέρχεται αυτή η ανάγκη για τράβηγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε εαν ξέρετε, αν υπάρχει κάποιος σύλλογος ατόμων με τριχοτιλλομανία (ΤΤΜ) εδώ στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχετικός σύλλογος στην Ελλάδα. Η ανάγκη για τράβηγμα συνδέεται με το άγχος καθώς για το ίδιο το άτομο συνήθως αποτελεί μια χαλαρωτική διαδικασία.

      Διαγραφή
    2. Υποφέρω και εγώ από μικρή από τριχοτιλλομανία. Τραβάω τις βλεφαρίδες και τα φρύδια μου. Τον τελευταίο όμως καιρό έμαθα πως αυτή η κακιά συνήθεια μου έχει όνομα. Αν όχι σύλλογος, τουλάχιστον γίνονται συναντήσεις ατόμων με αυτή τη διαταραχή. Θα ήταν ανακουφιστικό να ερχόμασταν σε άμεση επαφή με άτομα που βασανίζονται τραβόντας τις τρίχες και τα μαλλιά τους.

      Διαγραφή
  7. Η ιδια η διαδικασία είναι όντως χαλαρωτική και ανακουφιστική θα έλεγα αλλά μετά δημιουργείται άγχος από την εμφάνιση των μαλλιών και μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να απασχολείτε τα χέρια σας με κάτι άλλο όταν έχετε την επιθυμία να τραβηξετε τα μαλλιά σας αποσπώντας τον εαυτό σας από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και αποκτώντας συνειδητοποίηση της πράξης σας. Όταν πλέον αποτελεί μια συνήθεια τις περισσότερες φορές μπορεί να γίνεται χωρίς να υπάρχει πλήρη επίγνωση τη στιγμή που εκδηλώνεται- γίνεται δηλαδή ασυναίσθητα και χωρίς να σκέφτεστε εκείνη τη στιγμή τις συνέπειες. Θα πρέπει όμως να τις υπενθυμίζετε στον εαυτό σας κάθε φορά που έχετε την επιθυμία να το κάνετε.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα!υποφερω και εγω απο ττμ και εχω την ταση να τρωω τις ριζες?Αυτο που το εξηγείτε?πιστευετε με ψυχοθεραπεια μπορει να σταματησει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Η ψυχοθεραπεία και κυρίως η γνωσιακή- συμπεριφορική παρέμβαση είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της τριχοτιλομανίας, με βασικό στόχο την εξάλειψη της συμπεριφοράς και την αναζήτηση των σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλεί. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση της συμπεριφοράς σας να τρώτε τις ρίζες, είναι μέρος της διαταραχής, η εξήγηση όμως εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
  9. Η κόρη μου (2,5 χρονών τώρα) έχει εμφανίσει εδώ και αρκετούς μήνες αυτή τη συνήθεια. Στην αρχή δεν δώσαμε σημασία και μάλιστα κάναμε τους αδιάφορους θεωρώντας ότι το κάνει για να μας αποσπάσει την προσοχή. Εξακολουθεί όμως να τραβάει και να τρώει τα μαλλιά της με αποτέλεσμα να έχει συχνά εμετούς και αποστροφή στο φαγητό. Τι με συμβουλεύετε να κάνω μιας και είναι πολύ μικρή σε ηλικία? Αρκετές από τις φορές που το κάνει είναι όταν της βάζω όρια και τότε το καταλαβαίνω ότι το κάνει από αντίδραση. Θα εκτιμούσα την συμβουλή σας καθώς πλέον ανησυχούμε πολύ μήπως δημιουργηθεί και ιατρικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω τα σχόλια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον της προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα, ασχοληθείτε μαζί της, αφιερώνοντάς της χρόνο και συναισθήματα και παρατηρήστε τη συμπεριφορά της. Πότε το κάνει, το κάνει μόνο χειριστικά και αντιδραστικά, το κάνει από πλήξη και ανία, το κάνει όταν θέλει την προσοχή σας, το κάνει όταν αγχώνεται ή πιέζεται; Η λύση σίγουρα δεν είναι να μην της βάζετε όρια και να είναι ανεξέλεγκτη ως προς τη συμπεριφορά της. Επομένως, θα πρέπει να δείτε αν έχει αλλάξει κάτι που συνδέεται με την έναρξη της συμπεριφοράς (αλλαγή στο σπίτι, απώλεια, γέννηση άλλου παιδιού) και πόσο λειτουργεί το να της αποσπάτε τη συμπεριφορά προς άλλες συμπεριφορές. Αν βλέπετε ότι συνεχίζετε η συμπεριφορά μπορείτε να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα...Ταλαιπωρούμαι από την ηλικία των 7-8 ετών μέχρι σήμερα που είμαι 38. Βγάζω τις βλεφαρίδες κ τα φρύδια μου. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για αυτό το καθημερινό μου μαρτύριο και μάλιστα μέχρι πρόσφατα νόμιζα πως μόνο εγώ έχω αυτή την κατάρα πάνω μου. Τα τελευταία 3 χρόνια βιώνω έντονο στρες λόγω διάφορων καταστάσεων με αποτέλεσμα το χέρι μου να βρίσκεται μόνιμα εκεί. Λόγω του εντατικού τραβήγματος έχουν αποδυναμωθεί οι ρίζες και πλέον φυτρώνουν ελάχιστα λεπτά τριχάκια. Αυτό που με κάνει να ντρέπομαι ακόμα περισσότερο είναι το βλέμμα ατόμων του περιβάλλοντός μου και εκτός αυτού, όταν κάποιος διαπιστώσει ότι λείπουν οι βλεφαρίδες μου. Τουλάχιστον είναι διακριτικοί και δεν μιλάνε, όμως αυτό το βλέμμα..... Πελαγώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, με αρκετή καθυστέρηση.... Το γεγονός ότι τώρα μιλάτε για αυτό σημαίνει πως το αναγνωρίζετε... Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Το έντονο άγχος που αναφέρετε ίσως θα πρέπει να πάρετε την απόφαση να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε και να το αντιμετωπίσετε... Ακόμη και το να μιλήσετε για αυτό είναι ένας τρόπος να μπορέσετε να το φέρετε στην επιφάνεια και να το επεξεργαστείτε. Πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, που χρειάζεται ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ώστε να μην συνεχίσετε να ζείτε με αυτή σε όλη σας τη ζωή.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ....

      Διαγραφή
    3. Kalispera..akribos to idio kano kai ego..frudia kai matoklada..20 xronia sxedon..pos einai o katastasi sou pleon? Eilikrina kai ego pisteua mexei prin 2 ores oti imoun i moni pou kanei kati tetoio..ta xairetismata mou

      Διαγραφή
  11. Καλημερα σας καλο φθινοπωρο.
    Πασχω αππ την ηλικκα των 14 ετων απο αυτη την ασθενεια..ειμαι πλεον στα 28 μου χρονια.εδω και 14 χρονια ξεσπαω στο τριχωτο της κεφαλης..με αποτελεσμα να εχω 2-3 σημεια στρογγυλα χωρις τριχες..δυστυχως 14 ολοκληρα χρονια απο τοτε που το ξεκινησα δε ξαναβγηκαν ποτε..και καποιες τοπικα που εβγαιναν στο κενο φροντιζα και τις ξανατραβουσα..πλεον εχω ελλατωσει..σα να το ξεχναω..κανω μερες να πλησιασω το χερι μου εκει..αλλοτε και μηνες..αναλογως τι μου συμβαινει..συνηθως οταν νιωθω στεναχωρια για τον οποιοδηποτε λογο,τοτε ξεκιναω και τραβαω τα μαλλια μου μια μια τριχα..ασυναισθητα ξεκινω..και καπου στα μισα αντιλαμωανομαι το τι κανω και απομακρυνω τα χερια μου απο κει..
    Γενικα δεν εζησα και τα καλυτερα παιδικα χρονια..μακρυα απο τη μητερα και το πατερα μου λογω δυστυχως δικων τους κακων πραξεων..
    Εχω χασει και την αυτοπεποιθηση μου και καποιες φορες αντι να σκεφτομαι θετικα παω στο χειροτερο ακρο..ολα μου φαινονται υποπτα και εχω χασει την εμπιστοσυνη μου στο κοσμο.
    Θα το εκτιμουσα αν επαιρνα απαντηση σας.ευχαριστω.
    Μια φιλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Καλό φθινόπωρο και σε εσάς και καλό μήνα!!
      Αρκετά χρόνια έχετε αυτή τη συμπεριφορά, που έχει πλέον εδραιωθεί και όπως αναφέρετε γίνεται χωρίς καν να το αντιλαμβάνεστε αμέσως. Αυτό σημαίνει πως είναι πλέον μια μηχανική συμπεριφορά, ένας τρόπος διεξόδου τη στιγμή που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή άγχος, που σας προσφέρει μια παροδική ανακούφιση. Η συνειδητοποίηση όμως της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και η υπενθύμιση στον εαυτό σας των συνεπειών που έχει θα πρέπει να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο τη συμπεριφορά. Όλα όσα αναφέρετε σχετικά με την παιδική σας ηλικία και τον τρόπο που σκέφτεστε ουσιαστικά είναι τα αίτια που οδήγησαν στην υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τα αίτια, γιατί μπορεί να μην λύνεται το πρόβλημα, όμως, ξέρουμε την έναρξη του προβλήματος. Όταν νιώθετε την επιθυμία ή την παρόρμηση να το κάνετε θα πρέπει να βρίσκετε κάτι άλλο, ώστε να απασχολείτε τα χέρια σας και ταυτόχρονα και το μυαλό σας... Όταν για παράδειγμα είστε στεναχωρημένη και είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά θα πρέπει να βρίσκεστε περισσότερο σε εγρήγορση ώστε να σταματάτε την κίνηση, από την αρχή (να παρατηρείτε δηλαδή αυτό που ξεκινάει ασυναίσθητα, όπως αναφέρετε).

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω που απαντησατε.η αληθεια ειναι οτι καποιες στιγμες αντιλαμβανομαι το τι κανω και τι συμβαινει και τραβαω αυτοματως το χερι μου απο τα μαλλια.βεβαια δεν τα τραβαω οπως παλια.παλιοτερα ηταν καθημερινα και ωρες.πλεον τωρα μια φορα το μηνα και για δευτερολεπτα.ομως γενικα φοβαμαι μηπως πασχω και απο κατι παραπανω.γενικα εχω περιεργη συμπεριφορα απεναντι στους ανθρωπους.ακομα και στον ιδιο μου το συντροφο.δυσπιστια..ελειψη εμπιστοσυνης..ανασφαλεια..καχυποψια. Προς ολους. Εκτος αυτου παντα στο κακο παει ο νους μου,πως οτι πισω απο τη πλατη μου λειτουργουν Μυστικα και οχι θεματικα.Γενικα μια ανασφαλεια και καποιες φορες ελλατωση της αυτοπεποιθησης.ατονια κλπ. Ειδικα ειναι πιο εντονα σε μερες που δεν ασχολουμαι με κατι και εχω χρονο ελευθερο

      Διαγραφή
  12. Εγώ το κάνω απ'τα 13 μου με αυξομειώσεις στη συχνότητα. Παλιότερα το έκανα μόνο στα μαλλιά. Δεν ήξερα καν ότι είχε όνομα. Η κομμώτρια με την συγκατάθεση της μαμάς μου με κούρεψε σαν αγόρι και ήμουν στο Γυμνάσιο. Ήταν ένα σοκ! Σταμάτησα για λίγο καιρό. Τις περισσότερες φορές το κάνω όταν διαβάζω για εξετάσεις π.χ. που μου προκαλούν άγχος. Σπανιότερα για λόγους ευχαρίστησης ή επειδή βαριέμαι. Τώρα είμαι 25 και κανω το μεταπτυχιακό μου και θα μαι ως τον Ιούνιο σε αυτή την πόλη μακριά από τη γιατρό μου (στην Αθήνα) που με ξερει για να συνεχίσω τότε τη θεραπεία. Ο λόγος που διακόπηκε ήταν το μεταπτυχιακό. Πάσχω-έπασχα από κατάθλιψη με ελάσσονα συμπτώματα και μου χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά. Είμαι ήδη καλύτερα και σε 3 περίπου μήνες που θα κλεισω χρονο με τη θεραπεια θα τα σταματήσω είπε ο γιατρός για να ειμαστε σιγουροι. Αυτός είναι σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Με παρακολουθεί, αλλά δεν μπορώ να τον βλέπω 1 φορά την εβδομάδα όπως πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ψυχοθεραπείας. Το νοσοκομείο είναι δημόσιο. Χρηματα για ψυχολόγο δε διαθετω αυτη τη στιγμη που είμαι σε αλλη πολη. Ο γιατρός αυτός συμβούλεψε να κάνω γροθια η να καθομαι πανω στα χερια μου όταν μου ερχεται. Τα χρησιμοποιώ όταν διαβάζω και δεν έιναι εύκολο. Τι να κάνω μεχρι τον Ιούνιο; Ντρεπομαι εξ αποστάσεως να συμβουλεομαι τη γιατρό μου στην Αθηνα γιατι δεν την πληρώνω στο τηλέφωνο. Έχω μείνει με μισα φρύδια και μαλλιά, ενω επεκτείνομαι και στα ποδια σε σημείο που τα ματώνω απ το βγαλε-βγαλε με το τσιμπιδάκι επειδή αυτά δεν φαίνονται. Πώς να επιβιώσω ως τον Ιούνιο;

    Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!
    Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα!! Κ το χειρότερο είναι ότι οι άλλοι δε μπορούν να καταλάβουν εμας!! Εύχομαι να βρεθεί μια θεραπεία..στο μεταξύ εγώ το αποφεύγω όσο μπορω..αλλα ποσο πια;;

      Διαγραφή
    2. Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, στόχος δεν είναι μόνο να εξαλειφθεί η συμπεριφορά, αλλά και να κατανοήσετε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις- τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Δηλαδή, εκτός από το να προσπαθείτε να εξαλείψετε τη συμπεριφορά αυτή, προσπαθείστε να μειώσετε και το άγχος που έχετε, είτε με τη χρήση της λογικής είτε εστιάζοντας στο εδώ και τώρα. Μην παίρνετε σαν δεδομένο ότι πάντα θα έχετε άγχος για κάτι, αλλά θα καταφέρετε να εξαλείψετε αυτή τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί. Και τότε πώς θα κατευνάσετε το άγχος που προκαλείτε στον οργανισμό σας; Οπότε, θα πρέπει να δείτε λίγο τους λόγους που σας προκαλούν άγχος και να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις που σας προκαλούν κάποιες καταστάσεις. Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σταδιακά το άτομο εκπαιδεύεται ώστε να υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Κι αυτό αφορά τόσο το άγχος όσο και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά βρείτε τι είναι αυτό που βοηθάει εσάς ώστε να μειώσετε εκείνη τη στιγμή την παρόρμηση να πειράξετε τα μαλλιά ή τις τρίχες στο σώμα σας και ταυτόχρονα τι θα λειτουργούσε ως εκτονωτικό για τα χέρια σας, αντικαθιστώντας αυτή τη συμπεριφορά με κάτι άλλο. Θα πρέπει όμως να πάτε κι ένα επίπεδο πιο πίσω, το να μπλοκάρετε κι από το μυαλό σας τη σκέψη ότι θέλετε να πειράξετε τα μαλλιά σας και να σκεφτείτε κάτι που σας ηρεμεί ή σας χαλαρώνει εκείνη τη στιγμή.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα, το προβλημα αυτο ειχε ξεκινησει πριν 6 χρονια που κυριολεκτικα "μαδισει" ολο μου το κεφαλι. παρολα αυτα το ειχα αντιμετωπισει και ειχα κοψει αυτη την συνηθεια και επειτα τα μαλλια μου επανηλθαν μετα απο 1-2 χρονια στην φυσικη τους κατασταση. φετος που περασα απο την διαδικασια των πανελλαδικων εξετασεων εφοσον ημουν στην 3η λυκειου το προβλημα αυτο επανηλθε. στην αρχη το ειχα ερμηνευσει στο αγχος! παρολα αυτα συνεχιστηκε και μετα την περιοδο των εξετασεων ακομα μεχρι και τωρα (σε μικροτερο βαθμο ευτυχως). τα μαλλια μου αυτη την στιγμη εχουν μεγαλα "κενα" τα οποια τα εχω καλυψει σε ενα βαθμο με εξτενσιον σε καποια σημεια γιατι η εικονα τους ηταν αθλια και υπηρχαν υπερβολικα λιγα μαλλια... παρολα αυτα διαβαζοντας το αρθρο σας ανακαλυψα οτι δεν ειμαι η μοναδικη που αντιμετωπιζει αυτο το προβλημα. ειμαι απελπισμενη και δεν εχω βρει ακομα τροπο να σταματησω αυτη την συνηθεια και δεν μπορω να ζω ολη μου την ζωη φορωντας "υποκαταστατα" μαλλιων ... εχετε να προτεινετε καποια λυση ; μηπως θα πρεπει να απευθυνθω σε καποιο ειδικο ; υπαρχει καποιο φαρμακο που θα μπορουσα να παρω; (ευχαριστω εκ των προτερων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και απο εμένα,είμαι ενήλικας(άντρας) πλέον όταν ξεκίνησα πρίν απο σχεδόν 5 χρόνια απο την 1 λυκείου να τραβάω τα φρύδια μου,κυρίος λόγο άγχους και νεύρων.Ούτε εγώ πίστευα ότι υπήρχε αυτή η διαταραχή και ότι και άλλοι έχουν παρόμοια προβλήματα μέχρι που εδώ και σχεδόν 1 εβδομάδα ξεκίνησα να ψάχνω το πρόβλημα σε βάθος,γιατί δεν πάει άλλο να μην μπορώ να μηλίσω σε κοπέλα και να μην βγαίνω έξω για βόλτες και να μην γουστάρω να βγάζουμε φωτό η παρέα.Οποιαδήποτε βοήθεια δεχτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Αφού πλέον μάθατε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μια διαταραχή δείτε κατά πόσο μπορείτε να μειώσετε μόνος σας αυτή τη συμπεριφορά, κυρίως αντιμετωπίζοντας τα νεύρα και το άγχος που αναφέρετε πως υπάρχει, είτε απευθνθείτε σε κάποιο ειδικό (ψυχολόγο) να το συζητήσετε μαζί του.

      Διαγραφή
  15. είμαι 14 χρονων και τωρα ειδα πως εχουν και αλλοι ανθρωποι αυτό που εχω και εγω πολύ καιρο,το κανω από τα 13 μου,στην αρχη δεν ηταν τοσο εντονο,αλλα τωρα εχω φτασε σε σημειο να εχω όλα τα μαλλια μπροστα γιατι εχω βγαλει σχεδόν ολες τις τριχες από της βλεφαριδες μου..ντρεπομαι πολύ..τραβουσα στην αρχη τα μαλλια μου,και ειχα μεγαλο ''κενο'' στα μαλλια μου,μετα αρχισα στις βλεφαριδες και τελικα εγινε πολύ σοβαρο το θεμα αυτό.επισης θα ηθελα να τονισω πως σε καποια σημεια και στο κεφαλι αλλα και στις βλεφαριδες νιωθω καπως σαν πονο όταν τις πιανω για να τις βγαλω,αν ξερει καποιος να μου απαντησει παρακαλω:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και γίνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Θα ήταν καλό να το συζητήσετε με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε ώστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, για να δείτε που οφείλεται και πώς μπορείτε να τη μειώσετε ή και να την εξαλείψετε. Μόνος/η το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε πότε καταφεύγετε σε αυτή τη συμπεριφορά ώστε να απασχολείτε εκείνη τη στιγμή τα χέρια σας με κάτι άλλο. Επειδή είναι στην αρχή ακόμη αυτή η συμπεριφορά καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσετε άμεσα...

      Διαγραφή
  16. h korh mou einai 5 xronon kai trabaei ta malia ths edw kai 2 xronia,exw kanei prospathies na to kopsei alla exw apogohteutei,ti mporw na kanw parapanw den kserw,aisthanete asxhma otan einai na pame kapou,thelei panta na foraei skoufo giati ntrepete,katalabainh pow auto pou kanei einai lathos.ti mporw na kanw parapanw egw san mana ths exw apelpisth,shgnwmh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Επειδή σ' αυτή την ηλικία λειτουργεί τελείως αντίθετα η απαγόρευση και το μη, είναι καλύτερο να προσπαθείτε εκείνη τη στιγμή να την απασχολείται με κάτι άλλο ώστε να ξεχνιέται από αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, παρατηρείστε πότε είναι πιο έντονη αυτή η συμπεριφορά ώστε να μπορέσετε να τροποποιήσετε το περιβάλλον και τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Και η ίδια θα δυσκολεύεται να το σταματήσει γιατί πλέον είναι μια συνήθεια που γίνεται αυτόματα. Οπότε στόχος σας είναι να μειωθεί σαν συμπεριφορά ώστε να μπορέσετε σταδιακά να εξαλειφθεί.

      Διαγραφή
  17. δυστυχως ο κοινωνικος περιγυρος δν μας βοηθαει καθολου σε αθτο το θεμα . . . ειναι κατι που οι περισσοτεροι δν το ξερουν και δεν το εχουν ξαναδει. . . γι αυτο και δν το καταλαβαινουν . . .το μονο που βλεπουν ειναι η ''ασχημια'' χωρις να γνωριζουν το πως και το γιατι . . . κοροιδευουν,κανουν γκριματσες απεχθειας,μιλουν πισω απο την πλατη των αλλων . . . μονο ελαχιστα ειναι τα ατομα που θα συμπεριφερθουν καλα ακομη και να μην ξερουν...!ειμαστε μονοι σε αυτο τελικα . . .!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως αυτό συμβαίνει σε διάφορα θέματα που βλέπουμε γύρω μας και με τα οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι και αυτό έχει να κάνει με την γενικότερη παιδεία και ευαισθητοποίηση που έχουμε... Το "είμαστε μόνοι" ακούγεται πολύ απογοητευτικό και απαισιόδοξο, είναι προτιμότερο να αναζητά κάποιους τους ανθρώπους που μπορούν να τον καταλάβουν και να τον στηρίξουν...

      Διαγραφή
    2. Γεια σας , ευχαριστω που απαντησατε
      το γνωριζω πως ακουγεται απαισιοδοξο ειναι ομως η πραγματικοτητα ... ελαχιστα ατομα θα το αποδεχθουν πραγματικα και δεν θα το κατακρινουν ...προσωπικα ,αυτο το εχω εισπραξει μονο απο την οικογενεια μου και απο μια μονο πολυ στενη μ φιλη η οποια παρ'οτι εχει δει οτι δεν εχω βλεφαριδες και εχω κενα στα φρυδια μου δεν εχει αναφερει ποτε τιποτα και δεν εχει αλλαξει την συμπεριφορα της απεναντι μου ισα - ισα !

      (και παλι ευχαριστω για τον χρονο σας !!!)

      Διαγραφή
  18. Γεια σας , ειμαι 17 χρονων και μεχρι πριν λιγους μηνες δν ηξερα καν πως λεγεται αυτο απο το οποιο ταλεπωρουμαι εδω και εξι χρονια... εψαξα λοιπον και ειδα οτι υπαρχουν και αλλα ατομα σαν και εμενα ... εχω την ταση να τραβαω τις βλεφαριδες μου .... ενιωθα την αναγκη να το κανω ...μετα ομως ενιωθα ντροπη και στενοχωρια ...για καποιο διαστημα ειχα σταματησει και ηταν ολα καλα .. μεχρι που το ξαναεκανα ...εχω φτασει σε σημειο να μην εχω καθολου βλεφαριδες αρκετες φορες ...δν εχω απευθυνθει σε καποιο ειδικο ... ειμαι σε φαση τωρα που περιμνω να ξαναβγουν και να αναπτυχθουν .... υπαρχι κατι που μπορω να κανω-να τους βαλω περα απο καστορελαιο,ελαιολαδο και βαζελινη προκειμενου να μεγαλωσουν γρηγοροτερα ????

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ !!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Σε όλο αυτό που περιγράφετε το ζητούμενο είναι να μπορέσετε να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε θα ήταν βοηθητικό να μιλήσετε και με κάποιον ειδικό ώστε να δείτε με τι συνδέεται και γιατί καταφεύγετε σ' αυτή τη συμπεριφορά. Στην ερώτησή σας δεν ξέρω τι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ !!

      Διαγραφή
    3. Kalispera..kai ego trabao tis blefarides mou kai ta frudia..sxedon 20 xronia...se katalabaino apoluta opos kai olous...apla ithela na sou po oti i βαζελινη boithaei na megalosoun grigorotera...xairetismata

      Διαγραφή
    4. σε ευχαριστω πολυ...!
      σου ευχομαι να απαλλαγεις μια και καλη απο αυτο το προβλημα...και ολοι οσοι βρισκονται αντιμετοποι με αυτο ...
      καλο καλοκαιρι να εχουμε ...!!

      Διαγραφή
    5. Kai ego s'euxaristo..episis to euxomai se olous..auti tin periodo exo bgalei oles tis blefarides kai ta frudia..eimai polu xalia...kalo kalokairi. Filia

      Διαγραφή
    6. Αυτες τις μερες εχω βγαλειτουλαχιστον 2 τουφες μαλλι..ειναι η εποχη..ομως τωρα πηρα τηλεφωνο σε μοναδα ψυχιατρικης συμπεριφορας..εκει βοηθανε και το κοστος μου ειπαν ειναι λιγο..το τηλ ειναι 2108229681 παρτε πριν τις 12.30

      Διαγραφή
    7. αυτην την βδομαδα ξανα εβγαλα τις βλεφαριδες μου . . . ευτυχως το να τραβαω τα φρυδια μ το εχω ξεπερασει και χουν διαμορφωθει πληρως . . .
      θα ηθελα να ρωτηαω κατι ομως . . . μια απορια που πιστευω πως την εχουμε ολοι με αυτο το θεμα με το οποιο ειμαστε αντιμετωποι . . . πως αντιμετωπιζουμε ατομα που μας κοροιδευουν για υτο το θεμα χωρις να γνωριζουν ???και συγκεκτιμενα,πως αντιμετωπιζουμε εμεις τα κοριτσια τα αγορια που μας κοροιδευουν για αυτην μας την ''ατελεια''??


      και παλι ευχομαι σε ολουςτα καλυτερα με γρηγορο και οριστικο τερματισμο αυτης της διαταραχης που μας κραταει πισω και μας ''καραστρεφει''τα καλυτερα χρονια μας και ενα κομματι της ζωης μας ποθ δυακολα το ξεχναμε μετα

      Διαγραφή
  19. pedia kalispera ego tasas votiso analitika legome giorgios ime apo tin komotini to ekamna 15 xronia afto ixa xasi sxedon ola ta malia tora omos ola ine mia xara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μιν στεναχορεστε εγο σασ καταλαωενο ινε μεγαλι ι τασι επιφιμιασ εγο ιμε κε τραγθδιστισ κε δεν βορθσα να σινγεδροφο καφολι απαφτο το προωλιμα νασασ αφισο τιλ παρτεμε αν χριαζεστε βοιφια το κανο γατι καποτε κε εγο επσαχνα λισι τελικα μονοζμυ ωρικα τιν φεραπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κιρια ελενι ναστε καλα πυ δινετε σινωυλεσ αλα ινε ιπερ εαφτο το προβλιμα καπιεσ φορεσ το κανυν χορινα καταλαωβυν και καπιεσ φορεσ γιατι τυσ ανακυφιζι να κσεφιγυν καπια σκεπσι ι καπιο προβλιμα κσερο παρα πολι καλα ολιν τι ινστορια πυ πσιχολογυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 6993873575 οσι χριαζεστε σινωυλι και ωοιφια παρτε μυ τιλεφονο πεδια εχο περασι 13 χρονια τριχοτιλομανια ινε φριχτο σινιφιο να βλεπισ ποσ χανισ τα μαλια σθ ι τα φριδια συ και να μιν βορισ να κανισ κατιιμε μαζι σασ λεγομε γιοργιοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπερα!Ειμαι 18 χρονων και εχω τν ταση εδω και 3 χρονια να τραβαω τις τριχες απο ολο το σωμα μου.Στο κεφαλι μου παιρνω μια μια τριχα τη κοβω σε κομματακια μεχρι να την κοντινω πολυ.διαλεγω αυτες παντα που ριναι πιο χοντρες και μου φαινονται αχρηστες.εχω χασει αρκετα μαλλια ειδικα τα μπροστα μετα τα τρωω κιολας και νιωθω χαλια απαισια ντροπη μου αληθεια.ειμαι μια αχρηστη γι αυτο το κανω αυτο δε μπορω να ξεσπασω αλλου και τα ξεσπαω ολα πανω μου.τρωω τα μαλλια μου ειναι δυνατον;ντρεπομαι παρα πολυ.ολοι.μου κανουν παρατηρηση γτ το κανω συνεχεια αλλα στν κοσμο μπροστα προσπαθω να μαι πιο διακριτικη.νιωθω ασχημα απο αυτο αλλα το θεμα ειναι οτι μαρεσει.τι να κνω?θελω να κανω θεραπειαστα μαλλια μου αλλα θελω πρωτα να την σταματησω αυτη τη μανια που με τρωει και να αποκτησω αυτοπεποίθηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σταματήσετε πρώτα τη συμπεριφορά δεν θα σας βοηθήσει σε κάτι η θεραπεία για τα μαλλιά σας. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν σας βοηθούν σε κάτι, το θέμα είναι πώς θα μπορέσετε να εξαλείψετε αυτή τη συμπεριφορά και την επιθυμία ή την ευχαρίστηση που αντλείται από αυτή. Επειδή δεν έχετε πολλά χρόνια αυτή τη συμπεριφορά θα ήταν καλό να βρείτε κάποιο τρόπο αντιμετώπισης τώρα που είναι νωρίς ακόμα. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να την ελέγξετε μόνη σας θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο, ώστε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και με τα στοιχεία με τα οποία συνδέεται αυτή η συμπεριφορά.

      Διαγραφή
    2. Έχω το ίδιο πρόβλημα με την 17χρονη κόρη μου. εδώ κ σχεδόν τέσσερα χρόνια έχει βγάλει φρύδια κ βλεφαρίδες. Σταμάτησε για ένα διάστημα. Τα φρύδια ξαναβγήκαν. Το παλεύει με λάδι για τις βλεφαρίδες.
      Ξαφνικά λόγω άγχους απ' ότι μου είπε έβγαλε κ τις υπόλοιπες βλεφαρίδες.
      Διαβάζει για τις πανελλήνιες.
      Της πρότεινα να την πάω σε γιατρό αλλά θέλει λέει να το παλέψει μόνη της.
      Την είχα πάει κ παλιότερα σε παιδοψυχολογο αλλά δεν διέκρινε πρόβλημα.
      Η γιατρός μας μου πρότεινε μόνο να της δίνω βιταμίνη Β12 (nevrobion) για έλεγχο του άγχους.
      Κάτι άλλο μπορώ να κάνω;
      ευχαριστώ πολύ 💖

      Διαγραφή
    3. Γεια σας. Είναι μια παρορμητική συμπεριφορά, μια διέξοδος του άγχους. Καλό θα ήταν να μιλήσει σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο) και για τη συμπεριφορά αλλά και για όλα όσα μπορεί να την οδηγούν σ' αυτή τη συμπεριφορά. Κάθε συμπεριφορά που εκδηλώνουμε και δεν είναι συνηθισμένη ή έχει επιπτώσεις για εμάς ή τους άλλους είναι "προβληματική" και καλό είναι να διερευνούμε τους λόγους που φτάσαμε να εδραιώσουμε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα... Πίσω από το άγχος και τη συμπεριφορά υπάρχουν συνήθως και βαθύτερα αίτια που μπορούν να αναλυθούν για να λυθούν. Ένας τρόπος να αλλάξουμε είναι η ψυχοθεραπεία, που χρειάζεται χρόνο και δουλειά με τον εαυτό μας, με την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου, που γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα. Όσο πιο πολλά χρόνια έχουμε τέτοιες συμπεριφορές τόσο πιο πολύ εδραιώνονται και είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να απαλλαγούμε από αυτές.

      Διαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ξεκινησα μικρη. οι γονεις μου με ειχαν παει σε ψυχολογο κ θυμαμαι που μου ελεγε να εχω παντα σκυλο. ειμαι τριαντα εφτα χρονων κ συνεχιζω κατα περιοδουσ να τραβαω τα μαλλια μου κυριως δεξια κ αριστερα πανω απο την περιοχη των αυτιων. υστερα αναγκαζομαι να φοραω τρεσσα για να μη φενεται το δερμα απο κατω.. αστα να πανε δηλαδη. εχω κουρευτει εδω κ ενα χρονο κοντο καρε αλλα παλι κανω τα ιδια. ειναι μια ελξη μια γλυκεια ηδονη.. τυφλα να εχουν τα ναρκωτικα δηλαδη τι να πω.. μετανιωνω οταν αντικρυζω το κεφαλι μου αδειο στο πλαι αλλα σαν συνηθεια πια δεν ταραζομαι.εχω γνωση πανω σε αυτο..εχουν περασει κ χρονια που απαλαχτηκα αλλα δε μπορω να ορκιστω οτι δε θα ξαναγινει.. παντα σε στιγμες αμηχανιας κολλαω ..κ ξεκιναω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η συμπεριφορά είναι σαν μια εξάρτηση, οπότε πάντα υπάρχουν πιθανότητες να ξανακυλήσει κάποιος στη συμπεριφορά. Κι αυτό που λέτε ότι είναι μια γλυκειά ηδονή στην πραγματικότητα έτσι βιώνεται, καθώς δίνει την ευχαρίστηση που δίνει και μια ουσία. Και έχει επιπτώσεις όπως έχει και μια ουσία από την οποία υπάρχει εξάρτηση.Σας εύχομαι να είναι τουλάχιστον ελεγχόμενο όσο το δυνατόν περισσότερο.

      Διαγραφή
  26. Είναι ανακουφιστικό να βλέπεις οτι υπάρχουν ανθρωποι έκει έξω σαν εσένα. Νιώθω πολύ μόνη. Σε λίγο καιρό θα έχω αγορίστικό κούρεμα. Ηδη έχω σήμάδια σε όλο μου το σώμα. Όταν προσπαθώ να σταματήσω σε ένα σημείο τα κατεφέρω. Μετα από λίγο καιρό απλά μεταφέρεται αλλου. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα 6 παράλληλες δερματικές μολύνσεις στα πόδια καθώς με απασχολεί και δερματιλλομανία. Τώρα επουλώνω τις πληγές μου.
    Καταλαβαίνω πολύ καλά τις στιγμές που μου συμβαίνει αυτό. Όταν βαριέμαι, όταν στρεσσάρομαι, όταν εκνευρίζομαι, όταν σκέφτομι έντον... και κάποιες φορές απλά συμβαίνει. Η κατάσταση είναι ασχημη και οι πολυ κοντινοί, απλά κατσαδιάζουν, κανείς δεν καταλαβαίνει. Όλοι τους έχουν εμμονές και βαθύτερες από τις δικές μου. Τις θάβουν όμως πολυ καλά ενώ οι δικές μου φαίνονται και ξαφνικά είμαι υπόλογη για αυτές, πρέπει να απολογηθώ που δεν είμαι τέλεια μπροστά τους. Γιατι όλοι πιστεύουν ότι είναι απλά αηδιαστικές, παιδιάστικες συνηθείες που έχεις επείδη είσαι ένας αηδιαστικός άνθρωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κρίμα απ' όλα. Είσαι μόνος.

    Ηθελα απλά να μοιραστώ τις σκέψεις μου.
    Σας ευχαριστώ για το άρθρο. Με συγκίνησε το οτι υπάρχει κάποιος που ασχολείται με το θέμα μου.
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Αναφέρεστε σε κάτι πολύ σημαντικό: το πώς το περιβάλλον αντιμετωπίζει το άτομο, λόγω άγνοιας ή ημιμάθειας. Γενικά, έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε οτιδήποτε αφορά τις συναισθηματικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς. Το περιβάλλον συνήθως θεωρεί ότι υποβαθμίζοντας το πρόβλημα ή μη βλέποντας τη σοβαρότητα της κατάστασης ή επιπλήτοντας το άτομο θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει κιόλας.Είναι πιο βολικό να θεωρούμε ότι το άτομο μπορεί αν θέλει να ελέγξει τη συμπεριφορά του, παρά να το αποδίδουμε σε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε... Ωστόσο, αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά χειροτερεύει την κατάσταση, γιατί όταν νιώθουμε ότι οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν και όταν δεν έχουμε τη στήριξη του περιβάλλοντος τότε νιώθουμε τελείως μόνοι. Με αφορμή αυτά που γράφετε πιστεύω ότι ο καθένας από εσάς θα ήταν καλό να ενημερώνει το περιβάλλον του σχετικά με την ύπαρξη αυτής της διαταραχής, ώστε να καταφέρει να κερδίσει έστω λιγάκι τη στήριξη και την κατανόηση του περιβάλλοντος.

      Διαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπερα,μολις διαβασα το αρθρο σας εμεινα εκπληκτη.Δεν περιμενα οτι και άλλα ατομα αντιμετωπιζουν το ιδιο προβλημα.Τραβαω τα μαλλια μου απο την ριζα τους τουλαχιστον 8 χρονια.Ξεκινησε στο δημοτικο και τωρα ειμαι στο γυμνασιο.Νοιωθω απαισια,κλαιω πολλες φορες για αυτο.Δεν ξερω τι να κανω.Σταματουσα κατα διαστηματα αλλα το προβλημα επανερχοταν.Δεν υπηρξε καμια περιοδο στη ζωη μου που να σταματησω εντελως.Οταν ειχα αραιωσει καπως την πραξη τα μαλλια μου αρχισαν να ξαναφυτρωνουν αλλα ειναι πολυ αγρια και σγουρα,περιεργα, τα πιανω με διαφορους τροπους κοτσο για να μην φαινεται το προβλημα.Δεν ξερω ποσο θα συνεχιστει,βλεπετε επειδη ειμαι στο γυμνασιο μου προκαλλει τρομερο κομπλεξ.Δεν μπορω να επιβληθω στον εαυτο μου.Με ενοχλει τρομερα αυτο.Ειμαι καπως απελπισμενη τολμω να πω.Και απλα χρειαζομουν επιτελους να μιλησω ετσι ελευθερα καπου για αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα.Διάβασα το άρθρο και νιώθω την ανάγκη να γράψω την εμπειρία μου μόνο και μόνο για να βοηθήσω όποιον μπορώ.Στην εφηβεία, μου παρουσιάστηκε και μένα η ανάγκη να τραβάω τις τρίχες των μαλλιών μου, και το έκανα κυρίως όσο διάβαζα για το σχολείο. Άγγιζα μια μια τις τρίχες από τα μαλλιά μου, τις απομόνωνα,και τις πιο χοντρές και άγριες τις έβγαζα. Τις πετούσα κάτω και μια μέρα τις είδε η μητέρα μου και τρόμαξα πολύ που το κατάλαβε και έπαθα ένα σοκ που συνειδητοποίησα ότι κάνω στον εαυτό μου κάτι κακό. Συνέχισα όμως και το έκανα, πιο συγκαλυμμένα, μέχρι τη μέρα που μια φίλη μου στο σχολείο μου είπες 'ρε έχεις καράφλα!' Τότε κατάλαβα ότι καταστρέφω τον εαυτό μου και την εμφάνιση μου, και ότι το 'πρόβλημά' μου παίρνει διαστάσεις.Νομίζω τότε ήταν που το σταμάτησα. Έδωσα πανελλήνιες και μάλιστα πέρασα σε καλή σχολή. Το ξέχασα για πολλά χρόνια παρόλο που πέρασα μια πλ ψυχοφθόρα κατάσταση. Τώρα δουλεύω σε πλ καλή δουλειά, και τελευταία (επειδή ξεκίνησα μελέτη για κάτι αλλο) καμιά φορά όταν διαβάζω ή βλέπω τηλεόραση πιάνω τον εαυτό μου να αγγίζει εκείνο το ίδιο σημείο. Απλά χαιδευω τις άγριες και λέω 'σιγά μη κάνω πάλι καράφλα, ακόμα και μια τριχα είναι πολύτιμη γτ να τη χάσω' .Αντιμετωπίζω όμως κάποια προβλήματα με τη κοινωνικότητά μου, που απ όσο είδα συνδέονται. Δυσκολεύομαι να δημιουργήσω πολλες φιλίες αλλά με το αγόρι μου και την οικογένειά μου τα πάμε πλ καλά. Νομίζω πρέπει να πω ότι όλα μου τα προβλήματα τα συζητάω μαζί τους σαν να τους λέω τα νέα της ημέρας. Δε ντρέπομαι να τα συζητήσουμε γτ δε θεωρώ ότι είμαι προβληματική, ποιος δεν έχει προβλήματα στο κάτω κάτω? Ακόμα και το να τρως τα νύχια σου είναι ψυχαναγκασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.. ακόμα και με ψυχοθεραπεία.. δε γίνεται αν δεν βρεις πρώτα την ριζα του προβλήματος.. εγώ εκτός από ήπια τριχοτιλλομανία παρουσιάζω και αλλά ειδη ψυχαναγκαστικης συμπεριφοράς.. είμαι ακόμα στο λύκειο και όλα αυτά αρχισαν στο δημοτικό.. είχα τελείως αντικοινωνική συμπεριφορά και αρκετα ψυχαναγκαστικά προβλήματα.. τώρα που είμαι αρκετά κοινωνικη και πολύ άνετη στις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους.. ακόμα διατηρώ αυτές τις ψυχαναγκαστικες συμπεριφορές.. επίσης δεν μιλάω σε κανέναν γι αυτό..όχι επειδή ντρέπομα! ουτε εγώ ούτε κανένας με ψυχαναγκαστικες συμπεριφορές δεν είναι "προβληματικός"..όπως είπες ακόμα και το να τρως τα νύχια σου είναι κάποιο ειδος ψυχαναγκασμού.. ακόμα και όταν ανατριχιάζουμε η όταν μας λένε κάτι κακό και χτυπάμε ξύλο.. Ομως εγώ όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι περνάμε πολύ ποιο δύσκολη φάση.. και οι άνθρωπο τριγύρω μας δεν ειναι ενημερωμένοι και δε μπορούν να καταλάβουν.. Γι αυτο αρκετοί άνθρωποι όπως εγώ κάποιες φορες νιώθω φυλακισμένη και τρελαμένη από αυτά που πεθαίνω.. όμως όχι γιατί όντως είμαι αλλά γιατί δεν υπάρχει κάποιος δίπλα μου να τα περνάει η να τα έχει περάσει και ο ίδιος αυτά ώστε να μπορεί να με κανει να νιώσω καλύτερα λεγοντας μου οτι ειμαι κανονική σαν ολους τους άλλους.. απλα λίγο ποιο ξεχωριστη...και ελπίζω να σας βοηθήσω λεγοτνας σας πως όλοι μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις "βαριές" ψυχαναγκαστικες συμπεριφορές.. αρκεί να γνωρίσουμε λίγο τον εαυτο μας και να τον αγαπησουμε.. έχω μειώσει κατά πολύ τις ψυχαναγκαστικες ιδέες και συμπεριφορές απο τοτε που άρχισσ διαλογισμό.. μονη μου.. στο σπίτι.. ακούγοντας μια όμορφη μέλοδια.. συγκεντρώνοντας όλη την προσοχή μου σε ενα κερί για καμποση ώρα.. αυτό με βοήθησε στο να μείωσω την υπέρκινητικοτητα, το άγχος, στρες κλπ.. που ειχε ως αποτέλεσμα να μπορέσω να καθαρισω το μυαλό μου και να πάρω ποιο χαλαρά το θέμα.. να πιστέψω σε εμένα κσι στο οτι μπορώ να νικησω αυτο το πράγμα.. Βεβαια, τώρα εγώ σας έδωσα ενα παράδειγμα.. πιστεύω όμως ότι βοηθάει πολύ και αποδεδειγμένα.. επίσης μπορείται να ενημερώθητε απτό ίντερνετ για κάποιες ασκήσεις οι οποίες βοηθάνε στη μείωση του άγχους.. μπορειται ο καθένας απο ένας να βρείτε τι είναι αυτο που σας χαλαρώνει.. μια δραστηριότητα (προτιμότερο μόνοι σας) που μειώνονται τα συμπτώματα ψυχαναγκαστικες συμπεριφοράς.. και να ασχολείσται πιο συχνά με αυτο... Δεν είμαι ψυχολόγος ουτε ψυχίατρος οποτε μην πάρετε τηε μετρητής αυτά που είπα.. απλα προσπάθω να βοηθήσω μέσω δικής μου εμπειρίας.. και να ξέρετε οτι ποτε δεν είστε μόνοι.. απλα νιώθετε!!

      Διαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 6 χρόνια τώρα...το ξέρω πως δεν είμαι μοναδικη που τραβάω τα φρύδια μου κ τις βλεφαρίδες μου αλλά ποτε δεν έχω γνωρίσει κάποιον με αυτό το πρόβλημα...το αστείο είναι πως δεν μιλάω για αυτό μου τ πρόβλημα αλλά όλοι μ λέμε το ίδιο δεν "δεν φαίνεται τίποτα" ή ότι το πρόβλημα σ δεν είναι σημαντικό βαψε το φρύδι με μολύβι,δεν καταλαβαίνουν όμως πώς μέσα μ λιωνω...νιώθω πως θέλω να πονεσω τον εαυτό μ κ βρίσκω μόνο αυτόν το τρόπο...και πονάω πολύ ...το ξέρω πως για όλους όσους εχμ γράψει εδώ μέσα τα μαλλιά ή βλεφαρίδες κ τα φρύδια μας είναι ότι πιο σημαντικό αλλά αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα είναι μόνο τρίχες...αγαπώ τον εαυτό μ και θα βγω νικητρια...και ας μην έχω φρύδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πως μιλάω για αυτό μ το πρόβλημα*. Συγνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. γεια σας εγω εχω θεμα με την κορη μου ξεκινησε πριν δυο χρονια βασικα απο μια αλεργια.εχει αλεργικη ρινιτηδα και καποια μερα ξυπνησε το πρωικαι τα ματακια ειχαν πριστει μεσα το λευκο ειχε γινει κιτρινο και ειχε εντονο κνησμο την πηγαμε αμεσως
    νοσοκομειο ηταν καθαρα απο την αλεργεια και μας εδωσαν σταγονες κρεμουλα κια μετα απο 15 μερες θα ηταν ολα οκ.οντως εγινε καλα μετα απο λιγο διαστημα αρχισα να παρατηρω οτι ελειπαν τριχουλες της ελεγα να μην τριβει τα ματακια γιατι θα τα ερεθισει παλι με το ενα και το αλλο φετος κλεισαμε δυο χρονια με υφεσεις και εξαρσεις .με μενα απο την μια να την παιρνω με το καλο και αλλες φορες με φωνη και απειλη ως που μια φιλη βρηκε τυχαια αυτο το αρθρο.ειμαι σε απογνωση την εχω συνεχεια απο κοντα την ρωταω συνεχεια δεν ξερω τι να κανω τοτε ηταν 8 τωρα 10 με οσα διαβασα εδω μεσα εγινα χειροτερα σας παρακαλω βοηθηστε με να παω σε ψυχολογο θα βοηθησει?ειναι ενα πολυ υσηχο κοριτσακι αλλα παντα ηταν ντροπαλη και χαμηλων τονων παιδακι θα ελλεγα ομως οπως και πολλλα αλλα παιδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Τα στοιχεία αυτά του χαρακτήρα της ίσως την οδηγούν σε μια μη εξωτερίκευση των όσων την απασχολούν, με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους εκτόνωσης και εκδήλωσης όσων νιώθει. Οι φωνές και οι απειλές σίγουρα δεν βοηθούν. Ίσως θα ήταν βοηθητικό να επικσεφθείτε κάποιον ειδικό, τον οποίο θα εμπιστευτεί και θα μπορέσει να συζητήσει κάποια θέματα που την απασχολούν. Η αλλεργία μπορεί να λειτούργησε ως αφορμή για να εκδηλώσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

      Διαγραφή
  35. Καλησπερα, εχω και εγω το ιδιο προβλημα με το γιο μου. Ειναι 8 ετων και εσπασε το ποδι του σε αγωνα ποδοσφαιρου. 3 μερες που ημασταν στο παιδων αρχιζε να τραβαει τις βλεφαριδες του. Ηρθαμε σπιτι εδω και 3 βδομαδες και το συνεχιζει.Εχει ολοκληρο κενο στο ενα ματακι του. Πως να το αντιμετωπισω; μου ειπαν για το tee tree oil, ξερει κανεις κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σας , ειμαι η Μαρία σ , εχω τρυχοτιλλομανια απο 17 χρόνων, κανω μεγάλα κενά στο κεφάλι μου ψηλά, πέρυσι δεν με έπιασε , τωρα παλυ εδω κ 1 εβδομάδα . Αυριο θα παω σε μια ψυχολογο κ θα μιλησω κ με ψυχίατρο αν μπιρω να περνώ κάτι να σταματά. Το εχω 24 χρονια .. Βαρέθηκα , πρεπει να δώσω λύση .
    Θα ήθελα να συναντήσω κάποιον που εχει το ιδιο προβλημα.
    Κ να παω σε γκρουπ αν υπαρχουν.
    Μερσί
    Μαρία 6945117733

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Στο δημοτικο ξεκινησα να τραβω τα φρυδια και τις φλεφαριδες μου,λογω αγχους που δημιοθργηθηκε απο μια πιεστικη(και στα ματια μου τοτε τρομακτικη) δασκαλα,κι ετσι μεσα σε λιγο καιρο δημιουργησα ενα κενο στη μεση του φρυδιου μου...Η εικονα μου ειχε αλλαξει πολυ και ολοι με ρωτουσαν τι εχω παθει.χωρις βεβαια να τους λεω την αληθεια!Απο το σοκ που επαθα στρεφοντας ολα τα βλεμματα πανω μου και νιωθοντας ασχημα για τον πως εδειχνα καταφερα να το σταματησω οριστικα!Ομως δυστυχως ποτε δεν καταφερα να τραβω τις βλεφαριδες μου,περιπου 10 χρονια αργοτερα,οσο κι αν προσπαθω να αποτρεψω τον εαυτο μου μου ειναι δυσκολο,οταν ειμαι μονη το κανω,κι οταν σκεφτομαι οτι δεν πρεπει,τις τραβω πιο εντονα!Ειναι κατι σαν συνηθεια,σαν να μου φευγει ενα βαρος οταν τις τραβω...Ειναι εμφανως πιο αραιες αλλα δεν φαινεται ασχημα!Εχω πολυ εσωτερικο αγχος και ετσι ξεσπαω,τα βραδια συνηθως με πιανει,ελπιζω και θα προσπαθω να το σταματησω οριστικα!Εχω μιλησει σε δικο μου ανθρωπο,δεν ειναι ντροπη και βλεποντας ποσοι το περνουν εκπλησσομαι,βγαλτε το απο μεσα σας,ισως ενας δικος σας ανθρωπος σας βοηθησει περισσοτερο απ οσο νομιζετε!Ελπιζω αρχικα να το καταπολεμησετε μεχρι να το ξεπερασετε μια για παντα,φιλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. afto
    tpo exo ke ego edo ke tosa xronia a;la ped
    ia den aniki sti omada idopsixanagastiki diataraxi a
    niki stin katig
    oria diataraxis parormisis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, με βάση το DSM-5, την τελευταία ταξινόμηση των διαταραχών από το ψυχιατρικό εγχειρίδιο της APA, του 2014-15, ανήκει στις: Ιδεοψυχαναγκαστικές και συνδεόμενες διαταραχές.

      Διαγραφή
  39. Διαβάζω τα σχολια σας και δακρύζω. Επιτέλους δεν νιώθω μονη μου. Μου δίνει δυναμη να βλεπω πως υπαρχουν κι αλλοι σαν εμενα και προσπαθουν να το σταματησουν. Θα τα καταφερουμε..καποια στιγμη. Βγαζω τις βλεφαριδες μου απο το νηπιαγωγείο και ειμαι πρωτη λυκειου. Δεν εχω καθολου βλεφαριδες πλεον, το εχω συνηθισει αλλα ποτε δεν παυω να παλευω. Δεν ντρεπομαι πια, βαφομαι και κανενας δεν το καταλαβαινει..αλλα θελω οσο τιποτα αλλο να το σταματησω. Ειναι ενα βαρος που το κουβαλαω συνεχεια. Θα τα καταφερουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. τραβαω την κορυφη των μαλλιων μου εδω και τρια χρονια και διαβαζοντας τα σχολια νιωθω οτι δεν θα σταματησει ποτε τουλαχιστον ξερω πωσ δεν ειμαι η μονη και υπαρχουν και αλλοι που καταλαβαινουν τι περναω

    ΑπάντησηΔιαγραφή