Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Προβληματισμοί σχετικά με την πρώτη εντύπωση



Πώς κάνεις τους άλλους να νιώθουν;

«Ίσως μπορείς να θυμηθείς τη γνωριμία με κάποιον που σε έκανε να νιώσεις όμορφα για τον εαυτό σου: ένιωσες πως σε σέβονται, σε εκτιμούν και σε καταλαβαίνουν. Τώρα προσπάθησε να θυμηθείς κάποια φορά που τα λόγια ή η συμπεριφορά του συνομιλητή σου σ’ έκαναν να νιώσεις άσχημα- σε έθιξαν, σε μείωσαν ή σε δυσαρέστησαν.
Σκέφτεσαι πώς νιώθουν οι άλλοι όταν μιλάνε μαζί σου; Θα έπρεπε. Γιατί τα λόγια και η συμπεριφορά σου επηρεάζουν τα συναισθήματά τους. Είναι πολύ σημαντικό το συναίσθημα που εμπνέεις σε όσους συναντάς για πρώτη φορά, γιατί η διάθεσή τους θα επηρεάσει τα αισθήματά τους απέναντί σου, βραχυπρόθεσμα και ίσως μακροπρόθεσμα: αν κάνεις τους άλλους να νιώσουν χαρούμενοι και να αισθανθούν πως τους καταλαβαίνεις, είναι πιθανό να συνδέσουν αυτά τα συναισθήματα με τη δική σου συμπεριφορά και να σε αντιμετωπίσουν θετικά. Αντιθέτως, αν άθελά σου τους προσβάλεις ή τους κάνεις να νιώσουν άβολα, είναι πιθανό να καταλήξουν σε βιαστικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα σου. Πολύ απλά, θα συνδέσουν την καλή ή κακή τους διάθεση με τη δική σου συμπεριφορά» (Demarais & White, 2006: 37).

Τα συναισθήματα στην πρώτη επαφή με κάποιον:
Πόσο όμορφα νιώθεις; Αισθάνεσαι άνετα ή νευρικά, η συζήτηση σε ενθουσιάζει, σε απογοητεύει, σε κάνει να πλήττεις, να νιώθεις απειλημένος;
Τι νιώθεις για το συνομιλητή σου;
Τι νιώθει ο συνομιλητής σου για σένα;
Πόσο όμορφα νιώθει ο συνομιλητής σου;

Κάνω την αυτοκριτική μου:
Όταν συναντώ κάποιον για πρώτη φορά, τι προσέχω περισσότερο; Επικεντρώνομαι στα δικά μου συναισθήματα ή προσπαθώ να κάνω το συνομιλητή μου να νιώσει όμορφα για τον εαυτό μου;

Όταν βλέπουμε πέρα από το εγώ μας: όταν νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων, φαινόμαστε πιο γενναιόδωροι απέναντι στους άλλους. Όταν λέμε για κάποιον πως είναι συμπαθητικός, εννοούμε ότι θεωρούμε ότι βάζει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων πάνω από τα δικά του. «Εφόσον οι ανθρώπινες σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαία εκπλήρωση αναγκών, κάνεις καλή πρώτη εντύπωση όταν καλύπτεις τις ανάγκες των άλλων. Κάθε καινούργια γνωριμία είναι μια σύντομη αλλά και ξεχωριστή στιγμή. Ενόσω διαρκεί, μπορείς να παραμερίσεις τις δικές σου ανάγκες και να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στον άλλο, δείχνοντας έτσι πως μπορείς να είσαι γενναιόδωρος και ανιδιοτελής. Στην αντίθετη περίπτωση ίσως φανεί ότι αδυνατείς να νοιαστείς για τους άλλους, πως είσαι συναισθηματικά στεγνός. Είναι σαν να ομολογείς στους ανθρώπους που μόλις γνώρισες πως νοιάζεσαι μονάχα για τον εαυτό σου ή πως έχεις καταπιεσμένες ανάγκες τις οποίες περιμένεις να ικανοποιήσουν» (Demarais & White, 2006: 42-43).
 


Αποσπάσματα από το βιβλίο:
Demarais, A., & White, V. (2006). Η πρώτη εντύπωση. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου