Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Facebook: πόσο μας εμποδίζει να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό;



Χωρίζεις, θέλεις να διαγράψεις από τη μνήμη σου τα πάντα σχετικά με αυτόν, αλλά και ότι σου τον θυμίζει… όμως, ταυτόχρονα έχεις και την περιέργεια να δεις τι κάνει στη ζωή του, οπότε συνεχίζεις συχνά ή λιγότερα συχνά τις επισκέψεις στο προφίλ του στο Facebook. Αυτό θα μπορούσε να είναι εμπόδιο για να τον ξεπεράσεις; Μπορεί να δυσκολέψει την κατάσταση, να σε κρατάει δεμένο με το παρελθόν, μ’ αυτό τον άνθρωπο, μ’ αυτή τη σχέση;


 Η Marshall (2012) πραγματοποίησε έρευνα σε 464 συμμετέχοντες, που ήταν φοιτητές και στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες, διερευνώντας το ρόλο του Facebook μετά το χωρισμό. Κατά πόσο δηλαδή τα άτομα που παρακολουθούσαν συχνά το προφίλ του πρώην δυσκολεύονταν περισσότερο να τον ξεπεράσουν. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι συνέχιζαν να παρακολουθούν το προφίλ του πρώην τους είχαν υψηλότερα επίπεδα αγωνίας και ανησυχίας σχετικά με το χωρισμό, παρατεταμένα αρνητικά συναισθήματα, μεγαλύτερη αίσθηση νοσταλγίας και έκαναν λίγα βήματα ώστε να προχωρήσουν και να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη σχέση. 

Σύμφωνα με την ερευνήτρια η λύση δεν είναι να βγάλουμε τον πρώην από «φίλο» στο
Facebook, καθώς οι αρνητικές συνέπειες είναι παρόμοιες. Η παρακολούθηση του προφίλ είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσουμε όλα όσα σκεφτόμαστε ή φανταζόμαστε σχετικά με τον άλλο άνθρωπο, σκέψεις που αναπόφευκτα συνοδεύουν κάθε χωρισμό. Είτε είχαν μείνει φίλοι με τον πρώην στο Facebook είτε δεν έμειναν φίλοι δεν έπαιζε ρόλο στο πόσο εύκολα θα τον ξεπερνούσαν. Καθοριστικό ρόλο έπαιζε πόσο βρίσκονταν σε επαγρύπνηση σχετικά με το προφίλ του πρώην, που ήταν μια offline επαφή, που εμπόδιζε τη διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων του χωρισμού. 


Η λύση που προτείνεται από την ερευνήτρια είναι να μπορέσει το άτομο να κατακτήσει ή να αυξήσει τα επίπεδα αυτοελέγχου του, ώστε να μπορέσει να σταματήσει να επισκέπτεται το προφίλ του πρώην και να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο πώς θα προχωρήσει.  
Ουσιαστικά, νιώθουμε σαν να συνεχίζουμε κατά κάποιο τρόπο την επαφή, την επικοινωνία με τον πρώην και μπορεί να μπαίνουμε και στη διαδικασία να κάνουμε σενάρια επανασύνδεσης. Το Facebook φαίνεται πως διευκολύνει συμπεριφορές που συνδέονται με την εμμονή σε σχέσεις που έχουν τελειώσει. Ωστόσο, το Facebook είναι απλά ένα μέσο, όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, αλλά και τη συμπεριφορά μας απέναντι σε ένα χωρισμό και την ικανότητα να διαχειριστούμε ένα χωρισμό και τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί.

Marshall, T.C. (2012). Facebook surveillance of former romantic partners associations with postbreakup recovery and personal growth. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 15 (10), 521- 526.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου