Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ψυχαναγκαστική προσωπικότητα






Συνήθως είναι πεισματάρης, αυστηρός, τυπικός και συντηρητικός απαιτώντας από τους άλλους να τηρούν το πρόγραμμα και αυτά που ο ίδιος επιβάλλει. Επίσης, δυσκολεύεται να συγχωρέσει τους άλλους και είναι ελάχιστα ανεκτικός στα λάθη του εαυτού του αλλά και στα λάθη των άλλων. Δεν χαρακτηρίζεται από ψυχολογική ευελιξία, ενώ αυτό γίνεται εμφανές και στην εμφάνισή του, καθώς συνήθως παρουσιάζεται άκαμπτος και ανέκφραστος, με αυστηρή εμφάνιση και ψυχρή συμπεριφορά. 

Όσον αφορά τις κοινωνικές του σχέσεις μπορεί να γίνει επιθετικός ή κυνικός απέναντι στους άλλους ή και έντονα επικριτικός, ενώ ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην κριτική των άλλων. Η επιθετικότητα ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται και το άτομο συμπεριφέρεται με ευγένεια, ευαισθησία και ευχαρίστηση στους άλλους.

Επιπλέον, τα ψυχαναγκαστικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν και αμφιθυμία, που οφείλεται στις αμφιβολίες και τους δισταγμούς που βιώνουν, ενώ εκδηλώνεται με αμφίθυμα συναισθήματα αγάπης και μίσους για πρόσωπα και καταστάσεις. Ακόμη, το ψυχαναγκαστικό άτομο αν και εμφανίζεται απόμακρο και ψυχρό, συνήθως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον περίγυρό του και κυρίως από ένα σημαντικό άτομο για το ίσιο. Συνήθως πρόκειται για μια σχέση εξάρτησης, όπου το άτομο από τη μία εξαρτάται από το άλλο άτομο, αλλά νιώθει και την ανάγκη να το ελέγχει, ενώ είναι το άτομο που μπορεί να του καθησυχάσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. 
 
Η έλλειψη τάξης και προγράμματος μπορεί να προκαλέσει στο άτομο άγχος, φόβο, ανησυχία. Το άτομο μπορεί να νιώθει ανασφάλεια, μπορεί να νιώθει χαμένο. Η τάξη σημαίνει για το άτομο ασφάλεια, καθήκον, υποχρέωση, καθησυχασμό και ηρεμία.





Ελένη Παπαδοπούλου- Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου