Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Όλοι έχουμε ανάγκες... ας τις αναγνωρίσουμε!




Μία από τις βασικές αγωνίες του ατόμου και μια κύρια ενασχόλησή του είναι η ικανοποίηση των αναγκών του. Όλοι έχουμε ανάγκες, όμως για να μπορέσουμε να τις ικανοποιήσουμε θα πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσουμε…

Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας πολλοί από εμάς αγνοούμε ή δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες. Κάποιες φορές νιώθουμε ενοχές ή φόβο μήπως οι άλλοι μας χαρακτηρίσουν εγωιστές αν κοινοποιήσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες.
Ξεκινώντας από τη σκέψη ότι κάθε ανάγκη που δεν ικανοποιούμε αφήνει μέσα μας ένα κενό που μπορεί να διαταράξει την ψυχική ισορροπία και να οδηγήσει στην εμφάνιση διαταραχών, ας κάνουμε το πρώτο βήμα που είναι η αναγνώριση των αναγκών μας. 

Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου; Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ανθρώπινες ανάγκες είναι ιεραρχημένες. Σύμφωνα με την πυραμίδα των αναγκών, όπως διαμορφώθηκε από τον Maslow, οι κυριότερες ανάγκες είναι οι ανάγκες της επιβίωσης (βιολογικές ανάγκες, η ανάγκη για ασφάλεια, η ανάγκη να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε) και ακολουθούν οι ανάγκες ανάπτυξης που περιλαμβάνουν την ανάγκη να ανήκουμε σε ομάδες, την ανάγκη για εκτίμηση, την ανάγκη για απόκτηση γνώσεων, τις αισθητικές ανάγκες, την ολοκλήρωση του δυναμικού και την αυτοπραγμάτωση.

Η ικανοποίηση των αναγκών επιβίωσης μας δίνει ευχαρίστηση, ωστόσο, πραγματική και μακράς διάρκειας ικανοποίηση κι ένα πιο έντονο συναίσθημα μας δίνουν οι ανάγκες ανάπτυξης. Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας βρίσκεται η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση στην οποία λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να φτάσουν. 

Παπαδοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου