Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τι κάνουμε όταν οι άλλοι επεμβαίνουν στη ζωή μας;



Κατ’ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε με ποιους τρόπους οι άλλοι επεμβαίνουν στη ζωή μας.
Πολλές φορές οι άλλοι ζητούν εξυπηρετήσεις χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα. Ή μήπως το δικαίωμα τους το δίνουμε εμείς; Συχνά ακούμε ανθρώπους ή κι εμείς οι ίδιοι παραπονιόμαστε ότι οι άλλοι μας κάνουν ότι θέλουν, ότι γίνονται ενοχλητικοί και μας αλλάζουν το πρόγραμμά μας. Σημαντικό ρόλο παίζει πόσο μας ενδιαφέρει κάποιος ή πόσο έχουμε τη δυνατότητα να τον αποφύγουμε. 

Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να νιώθουμε ότι αναγκαζόμαστε να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις των άλλων με αποτέλεσμα να νιώθουμε καταπίεση. Είναι ενοχλητικό να νιώθουμε ότι οι άλλοι προσπαθούν να μπουν στον προσωπικό μας χώρο και να οργανώσουν τη ζωή μας με βάση τα δικά τους θέλω ή τις δικές τους ανάγκες, ενώ κάποιες φορές προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό γίνεται για το δικό μας συμφέρον. Η υποχώρηση μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε στεναχώρια, να νιώσουμε ότι πνιγόμαστε. Οι περισσότεροι όταν πιεζόμαστε κάνουμε το λάθος να υποχωρούμε ακόμη περισσότερο από το χώρο μας και δίνουμε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια στους άλλους να παραβιάσουν τα προσωπικά μας όρια. 

Για να μην υποχωρούμε στις απαιτήσεις των άλλων θα πρέπει να μάθουμε να λέμε ‘όχι’, να εκφράζουμε και τις δικές μας ανάγκες χωρίς να έχουμε ενοχές. Το άτομο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικές είναι και οι δικές του ανάγκες και επιθυμίες, ενώ θα πρέπει και να σκεφτεί πόσο σημαντικός είναι ο άλλος για αυτόν. Όταν αρχίσουμε να λέμε ‘όχι’ κάποιοι μπορεί να δυσαρεστηθούν, όμως δεν γίνεται να δυσαρεστούμε διαρκώς τον εαυτό μας. Κάποιες φορές μπορεί να βιώσουμε και αμφιθυμικά συναισθήματα, όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο καταστάσεις που είναι αντίθετες μεταξύ τους και που ξέρουμε αν κρατήσουμε το ένα θα χάσουμε το άλλο.

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσουμε τα δικά μας όρια, να ξέρουμε μέχρι που θα επιτρέψουμε τους άλλους να επέμβουν στη ζωή μας ή να μας ζητήσουν ότι θέλουν. Όταν ο άλλος είναι συνεργάσιμος μπορούμε μέσα από τη συζήτηση να τον κάνουμε να κατανοήσει ότι μας πιέζει, ενώ όταν ο άλλος δεν είναι συνεργάσιμος και γίνεται ιδιαίτερα καταπιεστικός μπορούμε να τον απομακρύνουμε όταν δεν είναι σημαντικός για εμάς ή απλά να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα δικά μας όρια.

Παπαδοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου